Now Reading
8 convingeri manifest

8 convingeri manifest

Revista Psychologies

In Epistola I catre Corinteni, apostolul Pavel scrie, cu sublima violenta poetica, un manifest: „De as grai in limbile oamenilor si ale ingerilor, iar dragoste nu am, facutu-m-am arama sunatoare si chimval rasunator. Si de as avea darul proorociei si tainele toate le-as cunoaste si orice stiinta, si de as avea atata credinta incat sa mut si muntii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt…“. Inlocuieste cuvantul „dragoste“, prea personal, prea intim, prea mistic, cu valoarea mai… postmoderna a „bunavointei“, „amabilitatii“, „confortului“.

 

IDEEA 1- Conflictul e inutil

Iata cateva reflectii ale marilor spirite despre aceasta valoare esentiala, de prim rang, mai ales azi, intr-o lume in care omul e atat de violent fata de om…

„Daca te certi si produci iritare, daca porti discutii in contradictoriu, poti obtine o victorie de scurta durata – uneori, dar va fi una superficiala, pentru ca nu vei castiga si bunavointa adversarului.“ Benjamin Franklin

 

IDEEA 2 – Ramai calm

Disponibilitatea autentica a cuiva de a fi de acord cu tine, de a lua in considerare cu adevarat ceea ce ai de spus, de a-ti respecta argumentele, nu se poate castiga printr-o atitudine persuasiv-agresiva, agasanta, care impune. Calmul e mai persuasiv.

„Intelegerea superficiala a ideii de bunavointa este mai frustranta decat completa lipsa de pricepere a celei de rea vointa.“ Martin Luther King Jr.

 

IDEEA 3 – E mai adaptativa

Bunavointa este un concept cu un inteles greu de captat. Este vorba de un termen cu puternica incarcatura morala, practica. Astfel ca felul in care alegem sa ne raportam la el se reflecta in modul in care ne purtam cu cei din jur. Spre deosebire de el, reaua vointa are un inteles mai palpabil pentru noi toti, macar la nivel subiectiv. Pe scurt, e mai clar ce inseamna grosolania decat delicatetea…

„Cand vine vorba de ospitalitate, cuvantul cheie, este bunavointa.“ Proverb grecesc

 

IDEEA 4 – E decenta sociala

A fi binevoitor poate presupune o medie, o abordare echilibrata, de bun simt, intre bunatatea si indiferenta provenita din lipsa acesteia. Cum pe prima dintre ele nu o putem impune nimanui, caci nu depinde de nimeni, iar a doua poate avea efecte nedorite, bunavointa, ca sinonim al civilizatiei, al neutralitatii politicoase, al omeniei moderate, pare cea mai buna solutie cand vine vorba de comportamentul social.

„Suntem, mai degraba, recunoscatori pentru bunavointa decat pentru serviciile in sine, pentru motive mai mult decat pentru cantitatea de favoruri primita.“ William Hazlitt, politolog britanic

 

IDEEA 5 – Inseamna eleganta

Intr-o varianta idealizata, desigur ca motivele din spatele gesturilor pozitive ale semenilor nostri fata de noi pot conta mai mult chiar decat avantajele practice ale lor. Ne-am dori ca cei din jur sa ne faca bine si, daca se poate, sa fie si din convingere sau din sentiment, daca nu macar din bunavointa, fara interese negative egoiste, ascunse. Dar pana la fond, avem forma. Pana la esenta serviciului primit, receptam forma eleganta a acestuia, caracterul placut…

„Starea de pace nu este totuna cu simpla absenta a celei de razboi. Este o virtute ce deriva dintr-o stare a mintii, dintr-o dispozitie spre bunavointa, incredere, dreptate.“ Spinoza

 

IDEEA 6 – E rodul culturii

A fi bun, amabil, zambitor si cald nu vine natural. Spinoza spune ca este o stare a mintii, rodul unei educatii indelungate. Dispozitia catre bunavointa se naste in copilarie, ar spune psihologii, si se cultiva pe tot parcursul vietii. Fugiti de acreala ca de … mere acre!

„Nu din bunavointa macelarului, a berarului sau a celui care face paine asteptam masa, ci din atentia pe care acestia o acorda propriului lor interes.“ Adam Smith

 

IDEEA 7 – Ai incredere!

A fi binevoitor inseamna, cu alte cuvinte, a fi altruist, a fi dispus la deschidere si acceptare a nevoilor celorlati. Or, aceasta asumare a semenilor nostri – a intentiilor si proiectelor lor – este o conditie de baza pentru construirea increderii reciproce.

Increderea – o alta valoare putin analizata. Oamenii sunt natural inlinati sa aiba incredere. Fara ea, omenirea nu ar fi evoluat, pentru ca, fiinte sociale pana la maduva cum suntem, avem nevoie de ceilalti pentru a supravietui. Cei neincrezatori au parte de mai putine interactiuni pozitive, de mai putin succes social. Fii deschis catre lume. Daca vei fi pacalit, ia-o ca pe o lectie, dar ramai increzator in oameni. Surprinzatoare concluzie a celui care a spus ca „scopul scuza mijloacele“. Machiavelli predica, de fapt, altruismul, nu egoismul!

„Acolo unde dispozitia, deschiderea, bunavointa este mare, dificultatile nu pot fi mari.“ Niccolo Machiavelli

 

IDEEA 8 – Asuma-ti riscul!

A fi binevoitori inseamna a avea curaj; nu e simplu lucru sa te deschizi, sa lasi jos garda, sa vii cu mana intinsa. Un risc e mereu prezent. Dar cine nu risca, nu castiga…

„Curajul este, pur si simplu, bunavointa, deschiderea, dispozitia de a ne fi frica, dar, in ciuda acestui lucru, de a actiona oricum.“

Dr. Robert Anthony

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top