Now Reading
De ce unii oameni nu-si cer scuze niciodata

De ce unii oameni nu-si cer scuze niciodata

Ai in jurul tau persoane care nu isi accepta greselile, desi sunt evidente? Iata motivele reale pentru care multi adulti nu-si cer scuze.

 

 

Invatam inca din copilarie sa ne cerem scuze atunci cand nu facem un lucru corect, insa odata ce ajungem la maturitate ne este cateodata greu sa recunoastem ca am gresit si sa ne cerem iertare.

Ti s-a intamplat ca prin actiunile lui, partenerul de cuplu sa te raneasca? A folosit tot felul de tehnici si a negat cu incapatanare sa isi ceara iertare?

Te intrebi de ce a fost capabil sa isi ceara scuze atunci cand a dat din greseala peste cineva in autobuz, dar nu pot face acelasi lucru in relatia voastra de cuplu? Acest refuz nu tine de o tehnica de aparare sau de orgoliu, ci de protejarea sinelui propriu.

Adultii nu-si cer scuze pentru ca aceste cuvinte le provoaca, constient sau inconstient, temeri pe care vor sa le evite. Iata cum functioneaza.

Admiterea greselilor. Nu reusesc sa faca diferenta intre o actiune gresita si propriul caracter. Au tendinta sa creada ca neglijarea inseamna egoism, ca un lucru facut gresit dovedeste ignoranta sau rautate. De aceea, scuzele devin o amenintare asupra stimei de sine si a propriei lor identitati.

Vinovatia. Cei mai multi dintre noi nu-si cer scuze pentru ca se tem de sentimentul de vina. Cred ca rusinea nu are legatura cu actiunile lor, ci cu ceea ce sunt ei insisi, ceea ce o face sa devina un sentiment toxic.

Conflictul. Daca in mod normal scuzele aplaneaza conflictele, pot crede uneori ca o greseala recunoscuta este un motiv de noi acuzatii. Se tem ca oamenii din jurul lor le vor aminti de toate momentele din trecut in care au gresit si nu si-au cerut iertare.

Responsabilitatea. Unul dintre motivele pentru care refuza sa isi ceara scuze este teama ca vor fi nevoiti sa isi asume intreaga responsabilitate. De exemplu, chiar daca realizeaza care este partea lor de vina, intr-o discutie in contradictoriu cu partenerul de cuplu nu-si cer scuze pentru nu vor ca acesta sa fie absolvit de vina, iar ei sa fie responsabili total.

Adultii nu-si cer scuze… deoarece asa simt ca isi pot controla emotiile. De exemplu, daca sunt evitanti si se simt bine sa pastreze distanta emotionala fata de partenerul de cuplu, pot crede ca orice scuza le ameninta vulnerabilitatea si ii poate apropia periculos de mult de cel pe care il iubesc. Se tem ca odata ce cedeaza si se lasa descoperiti, furia, tristetea, disperarea ii vor coplesi.

Ceea ce nu realiza ei este ca o astfel de experienta ii va ajuta sa isi consolideze relatia de cuplu, sa aiba mai multa incredere in ei insisi si in partenerul lor de viata.

 

 

Citeste si:

Cum gestionam sentimentul de vinovatie

Despre responsabilitate si iresponsabilitate in cuplu

 

 

Foto: 123rf.com

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top