Now Reading
Educație financiară: Plătește-te pe tine primul!

Educație financiară: Plătește-te pe tine primul!

Cu toții avem nevoie de educație financiară pentru a ne gestiona cât mai eficient resursele, indiferent de bugetul de care dispunem. Iată de ce este important să ne prioritizăm pe noi înșine.

Citește și:

Ce le spunem copiilor despre bani? Învață să le faci o educație financiară corectă

Cum te ajută inteligența emoțională să ai un salariu mai mare

Când vine vorba de organizarea banilor personali, mulți dintre noi s-au obișnuit cu o ordine, aparent firească, a priorităților: rata la bancă, chiria și utilitățile, mâncarea și hainele, transportul, distracția și, dacă mai rămâne ceva, niște economii.

Acest sistem funcționează rareori pentru că, aproape întotdeauna, nu rămâne mai nimic la sfârșitul lunii.

Ba, mai mult, cam pe 20 – 25 ale lunii începem un aprig dialog interior sau în cuplu încercând să ne aducem aminte pe ce s-au dus banii și cum de ne-a rămas lună la sfârșitul salariului și nu invers.

 

Pe ce loc ești în viața ta?

Te invit să-ți faci o listă cu cheltuielile lunare. Probabil că ai pus banca, benzinăria, supermarketul, furnizorii de gaze, apă, curent și telefon, gradinița copilului, cafeneaua, magazinul de haine sau jucării…

TU unde ești pe lista asta? Nu cumva, în viața ta, ești cel mai important furnizor? De servicii, de cunoaștere, de emoții, de acțiuni, de energie, de valoare, etc.

Cine te trezește dimineața, te spală pe dinți, te hrănește și te îmbracă? De unde îți iei voința, imaginația și răbdarea? Cine te umple de emoții și gânduri care fac viața plină? Cine îți aduce pasiunea în cuplu? Cine te susține în cele 8-10 ore de muncă din fiecare zi? Cine va avea grijă de tine mai târziu în viață? Chiar TU!

 

Fii primul pe lista ta de plăți

Ca trainer de educație financiară am întâlnit mii de oameni care ar dori să-și organizeze banii. Fiecare încearcă să înțeleagă de ce nu rămâne cu nimic după luni sau ani de muncă.

Sistemul în care tu ești ultimul pe lista ta de plăți nu funcționează. Primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când intră salariul este să te plătești pe tine într-un cont sau plic separat.

Scrie-ți numele cu litere de tipar în capul listei. Oricât de puțin ai reuși să te plătești, e un pas important și obiceiul contează enorm.

Recomand 15% din venituri dar și 50 sau 100 RON sunt buni la început. În timp se vor strânge sume interesante care îți vor fi de mare folos.

 

Crezi că nu ai de unde să pui bani deoparte?

Crezi că nu poți? Ce-ai face dacă guvernul ar pune de mâine o taxa nouă de 10 – 15%? Ai strânge din dinți și ai plăti. N-ai vrea să-ți oferi o astfel de taxă pentru viitorul tău?

Pentru siguranța ta de mâine și de mai târziu? Din cele 8-9 ore de muncă pe zi, eu îți propun să muncești măcar o oră pentru tine.

Uită-te pe lista de cheltuieli sau pe extrasul de cont. Nu cumva coaforul, tutunul, site-ul cu gadget-uri, cafeneaua sau magazinul de bricolaj sunt mai importante decât tine? Eu zic că meriți mai mult.

Fiecare leu economisit valorează mult mai mult decât crezi …când se va îmbolnăvi cel mic sau se va strica centrala, mașina sau frigiderul. Când va fi mai greu cu serviciul sau afacerea. Când vor veni alte probleme mai grele în viață: o boală, un divorț, decesul partenerului… Când vei dori să te retragi în liniște la pensie și te vei bucura de investițiile tale.

Viața se întâmplă în fiecare zi și e o călătorie din ce în ce mai lungă. Trebuie să fii pregătit. Îți vei mulțumi că ai hotărât să fii primul pe lista ta.

„Educația financiară e despre viață, nu despre bani.”

 

De Adrian Asoltanie, trainer & speaker educație financiară

[email protected]

Tel.: 0722.398.137

www.adrian.asoltanie.com

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top