Now Reading
Raluca Chișu: Ne-am dorit să „punem petale la loc florilor”.

Raluca Chișu: Ne-am dorit să „punem petale la loc florilor”.

alexandra-tudor
raluca-chișu-ne-am-dorit-să-punem-petale-la-loc-florilor

Raluca Chișu a înființat, în 2009, Centrul de Recuperare Medicală KinetoBebe, primul centru privat de terapie exclusiv conceput pentru nevoile copiilor şi ale bebeluşilor. Misiunea lor este de a se implica activ în primii ani de viață ai copiilor, oferind terapia motorie și cognitivă corectă, pentru a crește adulți sănătoși!

Psychologies: Raluca, spune-ne, te rog, cum a început totul. Care a fost factorul decisiv în fondarea Asociației Kinetobebe?

Raluca Chișu: Ne-am dorit să „punem petale la loc florilor” și astfel să contribuim prin aportul Asociației KinetoBebe la starea de sănătate a copiilor. Am dorit să creăm centrele de terapie pentru copii unde familiile să se simtă în siguranță și să primească grija și atenția de care au nevoie. Prin programele sociale ale Asociației KinetoBebe oferim peste 3.000 de ședințe de terapie gratuită sau cofinanțată pentru copiii care au nevoie de terapie de lungă durată.

Misiunea Asociației KinetoBebe este de a oferi nou-născuților și copiilor programe terapeutice de intervenție precoce și astfel să creștem șansele de recuperare neuro-motorie a acestora. Să creștem șansele copiilor la… copilărie.

În România foarte mulți copii au nevoie de terapie de lungă durată care să fie realizată prin programe personalizate, și astfel să dobândească deprinderile pentru a avea o viață normală, autonomă.

În Centrele KinetoBebe intervenim prin kinetoterapie și terapie psihologică pentru diferite afecțiuni: neurologice, ortopedice, sindroame genetice, prematuritate severă, întârziere motorie.

Unul din factorii decisivi în fondarea Asociației KinetoBebe a fost nevoia de a oferi sprijin familiilor copiilor prin soluții personalizate și ajutor financiar.

Vă desfășurați activitatea pentru mai bine de 13 ani. Care au fost cele mai importante rezultate pe care le-ați obținut de-a lungul timpului?

R. C.: KinetoBebe a fost un pionier în recuperarea pediatrică din România, fiind primul centru privat care nu a fost afiliat unei instituții medicale publice. De-a lungul anilor nevoia de terapie de recuperare a crescut prin conștientizarea beneficiilor aduse de programele de recuperare în creșterea calității vieții copiior și a familiilor lor.

Astfel, organic, KinetoBebe a crescut și în prezent Asociația coordonează 3 centre de recuperare pediatrică.

Chiar dacă avem un număr mai mare de colegi și beneficiari, ceea ce nu am pierdut este dragostea pentru copii și empatia.

Ne atașăm de fiecare copil pe care îl avem în terapie în Centru, de părinții săi, de familie. Ne gândim la ei ani de zile după ce pleacă din recuperare și eu personal, tremur de emoție când ne întâlnim întâmplător pe stradă.

Toate pot să fie numite rezultate, dar de fapt ele sunt povești de viață atât de motivante, sunt copii și părinți care au un destin scris în stele. Și cum ai putea alege care stea este mai frumoasă?! Lumina lor, a tuturor stelelor, este cea care luminează întunericul nopții!

Centrul Asociației KinetoBebe

Cum își poate da seama un părinte, încă din primele luni de viață a copilului său, dacă bebelușul suferă de probleme de motricitate sau nu?

R. C.: Este esențial ca părinții să acorde maximă atenție, încă din maternitate indicațiilor și recomandărilor medicului neonatolog și să ceară cât mai multe informații cu privire la dezvoltarea neuromotorie a copilului. Apoi medicul pediatru care se ocupă de cel mic poate să evalueze periodic și dezvoltarea motorie a copilului și să ofere informații generice cu privire la acest aspect.

În cazul în care se remarcă întârzieri în dezvoltare, anomalii, asimetrii sau pur și simplu părintele are întrebări specifice, este bine să se discute cu medicul de recuperare, neurolog sau ortoped și să se programeze o evaluare la kinetoterapeut. Conform protocoalelor de sănătate din Europa, este obligatorie evaluarea kinetoterapeutului în primele 6 luni de viață a bebelușului.

Părintele este primul evaluator al mișcărilor copilului, cel care îl privește în momente diferite ale zilei sau ale rutinei. De aceea, împreună cu UNICEF România am dezvoltat un ghid pentru cabinetele medicilor de familie, în care am explicat care sunt stadiile de dezvoltare motorie ale copilului și am sugerat exerciții de stimulare motorie. Exerciții simple pe care fiecare părinte să le poată face acasă și să le includă în programul lor zilnic.

Cât de importantă este mișcarea în viața unui bebeluș și ce impact aduce aceasta în viața de adult?

R. C.: Viața nostră înseamnă mișcare încă din primele zile de viață. Este modalitatea prin care ne dezvoltăm motor și cognitiv și mai târziu ne atingem obiectivele. Ne implicăm în proiecte de conștientizare și educație pentru sănătate în ceea ce privesc bebelușii și copii. Pentru a aceasta am dezvoltat Stimulare prin mișcare – 40 de exerciții pentru stimularea bebelușului, participăm la diferite evenimente dedicate sportului precum 1Unifest etc. Se vorbește încă mult prea puțin despre importanța mișcării și a activitații fizice controlate și efectuată în concordanță cu vârsta cronologică a bebelușului. Asociația Americană de Pediatrie promovează de ani de zile sedințele de BabyGym, gimnastica profilactică a bebelușilor, fiind singura activitate demonstrată științific că ajută la dezvoltarea neurologică a copilului.

Asociația KinetoBebe

Ce sfaturi le-ai putea oferi părinților pentru dezvoltarea corectă a copiilor lor? Ce acțiuni să urmărim și ce ar trebui să evităm?

R. C.: Îmi doresc foarte mult ca părinții să fie foarte atenți la fiecare moment din viața copilului, să îi cunoască foarte bine toate etapele de dezvoltare și de creștere și să nu ignore nici o problemă a celui mic.

Dezvoltarea copiilor noștri nu este o competiție, este un curs firesc pe care toți copiii trebuie să-l parcurgă. De aceea este foarte important să ne informăm direct de la specialiști și în momentul în care avem o suspiciune sau o nelămurire să apelăm la aceștia (medici, kinetoterapeuți, logopezi etc). De cele mai multe ori ei sunt la un apel distanță.

Odată indentificate problemele trebuie intervenit cât mai repede, ele nu vor trece cu vârsta, cu creșterea în înălțime sau cu mersul la școală.

Spun aceste lucruri pentru că, din păcate, în România avem cel mai mic număr de părinți care merg la consulturi de rutină, profilactice cu copiii.

Ce opțiuni există pentru copiii care au nevoie de o compensare a costurilor de terapie?

R. C.: În Centrele de Recuperare Pediatrică KinetoBebe oferim terapie susținută integral sau parțial din fondurile Asociației KinetoBebe, oferind anual peste 2.000 de ședințe gratuite copiilor cu afecțiuni neurologice sau genetice și care au nevoie de terapie de lungă durată.

Pe tot parcursul anului derulăm activitați și evenimente caritabile prin care susținem aceste ședințe, dar și alte proiecte sociale susținute de Asociația KinetoBebe.

Astfel, am realizat până în prezent 14 ediții ale Clinicii Sociale KinetoBebe în cadrul unui târg destinat copiilor, ediții la care am evaluat motor și logopedic peste 3.500 de copiii cu vârstele cuprinse între 0 luni și 10 ani. Pe lângă acest proiect foarte mare, am derulat programe prin care am tradus în limbaj mimico-gestual evaluăriile copiilor familiilor hipoacuzice sau programul BabyCheck, prin care lunar oferim peste 20 de ședințe de evaluare motorie gratuită.

Transparent, pe site-ul Asociației KinetoBebe sunt toate informațiile cu privire la aceste programe și cererile de finanțare. Aceste facilități se acordă în limita bugetului lunar alocat acestui program. În funcție de sumele primite de asociație din sponsorizări și donații putem asigura continuitatea proiectelor noastre pentru beneficiari.

Asociația KinetoBebe 2

Ce proiecte aveți în plan pentru viitor?

R. C.: Prima și cea mai arzătoare dorință de a mări numărul de copii sustinuți de Asociația KinetoBebe și astfel de a crește procentul de 20% din ședințe cofinanțate, la cel puțin 35%.

Ne uităm cu mare speranță în viitor, mai ales pentru că ne dorim să extindem foarte mult componența de implicare în comunitate prin proiecte de intervenție în informarea corectă a părinților și a cadrelor medicale referitor la tot parcursul pe care îl parcurge copilul în procesul de recuperare. Avem parteneri organisme active la nivel mondial în acest sens, unul dintre ei fiind UNICEF, reușind astfel să oferim sprijinul concret și corect de care este nevoie.

Rucsandra Hurezeanu a devenit de curând ambasadoarea KinetoBebe. Ce a însemnat pentru voi acest parteneriat?

R. C.: A fost o imensă bucurie să primim vizita doamnei Rucsandra Hurezeanu în Centrele de Recuperare Pediatrică și să ne bucurăm de implicarea ei activă în creionarea activităților sociale ale Asociației KinetoBebe. Beneficiem de îndrumare punctuală în a lua cele mai bune decizii din punct de vedere managerial, dar și de suportul doamnei Hurezeanu, ca ambasador al Asociației KinetoBebe, pentru promovarea proiectelor sociale și găsirea de soluții adecvate pentru finanțarea acestora. Astfel, împreună ne dorim să sprijinim cât mai mulți copii in realizarea programelor lor de recuperare pentru a le oferi șansa la copilarie și la o viață autonomă.

Cum se pot implica cititorii noștri în susținerea activității Asociației?

R. C.: Mie imi place să spun ca fiecare din noi poate deveni eroul unui copil, prin susținerea activității unei asociații. Concret cum ne pot ajuta cititorii: făcând cunoscută cauza copiilor din KinetoBebe și prin donații directe către noi astfel încât să îi ajutăm să facă un prim pas în viață!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top