Now Reading
Sarah Chang: Romania este incredibila

Sarah Chang: Romania este incredibila

Revista Psychologies

Sarah Chang, violonista


Pe 14 februarie, incepand cu ora 19.00, Ateneul Roman va fi gazda unui recital sustinut de violonista de renume mondial Sarah Chang alaturi de pianistul Andrew von Oeyen.

Cu aceasta ocazie, violonista a acordat un interviu in exclusivitate pentru Radio Romania Muzical. Monica Isacescu a stat de vorba cu Sarah despre recitalul din 14 februarie, dar si despre amplul sau turneu international din 2010.

„Acesta este primul turneu de recitaluri din ultimii trei ani si sunt foarte entuziasmata.”

„Ceea ce este diferit de aceasta data este faptul ca va fi un turneu de recitaluri. Cea mai mare parte a concertelor pe care le sustin sunt impreuna cu o orchestra, sunt concerte mari. Nu dau prea multe recitaluri. Acesta este primul turneu de recitaluri din ultimii trei ani si sunt foarte entuziasmata.”, declara Sarah Chang.

Sarah Chang s-a nascut pe data de 10 decembrie 1980, in Philadelphia, Pennsylvania.

Are un frate mai mic, Michel (nu tenismenul; este o confuzie care se face frecvent).

Parintii, de origine coreeana, se stabilisera in Statele Unite in 1979.
Mama, Myoung Jun Chang – compozitoare.
Tatal, Min-Soo Chang – violonist.

La varsta de 3 ani, Sarah canta cu un deget la pian.

La 4 ani, a cerut o vioara si a primit-o: o micuta vioara 1/16, cu care a inceput sa studieze.

La 6 ani sustine o auditie la the Juilliard School, cu Concertul nr. 1 op. 26 in sol minor de Max Bruch.

La 8 ani a concertat sub bagheta lui Zubin Mehta (cu New York Philharmonic) si a lui Riccardo Muti (cu Philadelphia Orchestra).

La 10 ani inregistreaza primul sau album, „Debut”, pe care interpreteaza piese de Pablo de Sarasate, Edward Elgar si Niccol² Paganini.

Canta pe o vioara Guarneri del Gesu fabricata in 1717.

Foloseste mai multe arcusuri, in functie de program: un Pajeot pentru piesele tonice, intense ale lui Bach si Mozart; un Sartory pentru piesele ample, lirice ale lui Ceaikovski si Sibelius; doua Dominique Peccattes (nu deodata, probabil) pentru restul repertoriului.

Sarah vorbeste fluent engleza, coreeana si germana.

„Este un program superb. Ma caracterizeaza foarte mult, pentru ca este un program romantic.”

In cadrul recitalului din 14 februarie artista le-a pregatit melomanilor un program de recital deosebit: „Voi canta Sonata de Johannes Brahms, Sonata de César Franck si o piesa noua care a fost scrisa pentru mine de compozitorul american de origine greaca Christopher Theofanidis. Este un program superb[…]Ma caracterizeaza foarte mult, pentru ca este un program romantic. Acesta este tipul de repertoriu in care ma simt cel mai confortabil.

Fantezia de Christopher Theofanidis, in premiera romaneasca

Brahms este unul dintre compozitorii mei favoriti. Tocmai am inregistrat Concertul pentru vioara si mi-am petrecut in compania lui Brahms un an intreg, asa ca sunt incantata sa interpretez acum Sonata. Despre Sonata lui Frank pot spune ca este preferata mea. O piesa absolut minunata. Iar lucrarea noua, cea care mi-a fost dedicata (Fantezia de C. Theofanidis) caracterizeaza preocuparile mele actuale. Incerc sa cant cat mai multe piese contemporane, lucrez mai mult cu compozitorii actuali. Cred ca intregul program ma reprezinta foarte, foarte bine.”, declara artista.

„Romania este incredibila. Imi amintesc de publicul deosebit de entuziast si de cultivat din punct de vedere muzical.”

Sarah Chang nu se va afla pentru prima data in fata publicului romanesc. Violonista a concertat si in cadrul editiilor 2001 si 2003 ale Festivalului International «George Enescu», experienta in urma careia a ramas cu impresii placute: „Romania este incredibila. Imi amintesc de publicul deosebit de entuziast si de cultivat din punct de vedere muzical. Am fost impresionata de cat de iubita este muzica clasica. Festivalul «George Enescu» are un renume international si toata lumea il cunoaste. Stiu ca am mancat prea mult in Romania, pentru ca mancarea era foarte buna. Imi amintesc ce tara frumoasa este si de-abia astept sa ma intorc acolo.”

„Este un turneu foarte amplu si sunt foarte incantata.”

De-a lungul carierei sale, violonista a avut ocazia de a concerta in cadrul celor mai mari centre muzicale ale lumii, iar turneul din 2010 nu face exceptie. Dupa cum i-a impartasit Monicai Isacescu: „In cadrul acestui turneu am fost deja in Asia Coreea, Vietnam, Hong Kong. In Europa voi canta in Romania, apoi in Marea Britanie, la Londra, in Elvetia, la Z¼rich, in Italia, Germania si in multe alte locuri. Dupa ce voi strabate Europa, voi merge in SUA, la New York, Los Angeles, San Francisco. Este un turneu foarte amplu si sunt foarte incantata.”

Biletele pentru recital se gasesc la Sala Palatului, Magazinul Muzica, retelele de magazine Germanos si Vodafone, librariile Carturesti si Humanitas sau online la www.eventim.ro, www.bilete.ro, www.blt.ro.

LG a ales sa lupte pe frontul frumosului si sa sustina „Batalia Viorii”: “In 2010, LG continua sa investeasca in marketingul cultural pentru a-si consolida pozitia de brand premium. Angajamentul LG este de a promova arta si educatia prin sustinerea unor proiecte culturale de mare impact in Romania. Sustinerea concertului renumitei violoniste Sarah Chang vine ca o urmare fireasca a proiectelor sustinute de catre LG in anii trecuti, precum: turneul MusicOn LG, ce promoveaza muzica clasica si concursul „Arta fara limite”, organizat de catre LG pentru elevii Liceului de Arta N. Tonita. In plus, LG a fost sponsor tehnologic al festivalului TIFF 2009, demonstrand inca o data implicarea in proiecte de impact”, a declarat Dl. Roh Pan Och, Presedinte al LG Electronics Romania.

Recitalul sustinut de catre Sarah Chang alaturi de pianistul Andrew von Oeyen se desfasoara in cadrul Cruciadei Culturii, o lupta pentru eliberarea orasului asuprit de urat, initiata de Agentia de Vise. „Batalia Viorii” este doar prima confruntare din cadrul Cruciadei Culturii. De-a lungul timpului, prin diverse manifestari culturale din cadrul proiectului, tot mai multi cruciati se vor alatura cavalerilor frumosului.

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!