Now Reading
Cum remediem dependenta de persoana iubita

Cum remediem dependenta de persoana iubita

Revista Psychologies

Cu totii ne dorim sa fim iubiti, aceasta fiind o nevoie de baza, care insa nu trebuie sa degenereze in dependenta. Se intampla uneori sa traim sentimentul ca in absenta persoanei iubite, viata ni s-ar narui si am fi lipsiti de valoare. Ce inseamna dependenta de iubit si cum o putem remedia?

 

Pierderea identitatii

Odata ce ajungem sa traim sentimentul dependentei, treptat ne pierdem pe noi insine, considerand relatia o zona de confort.

Tulburarea de personalitate dependenta prezinta un risc crescut pentru depresie sau anxietate, abuz de alcool sau droguri, abuzul fizic, emotional sau sexual. Personalitatea dependenta este mai des intalnita la femei, insa forma clinica a tulburarii are o repartizare egala pe sexe.

Pentru a nu ajunge intr-o extrema din cauza acestui sentiment si incapacitati de detasare si revenire la sine, putem insa lua anumite masuri.

 

Dorinta de schimbare

Iti doresti sa se schimbe ceva cu adevarat in viata ta? Tu esti autorul vietii tale, tu hotarasti ce consideri ca este mai bine pentru tine, tu hotarasti cine merita sa ramana in viata ta, iar aceasta este o decizie individuala.

Renunta la a fi victima, chiar daca simti ca ai unele beneficii de pe urma acestui fapt, acest lucru nu te ajuta pe termen lung, asuma-ti propria viata.

Doar a te plange nu este o solutie eficienta iar vointa, este forta din inauntrul tau care te ajuta sa iti atingi si sa simti visele palpabile.

 

Constientizare si invatare

Un pas important in rezolvarea unei probleme este sa stii unde te afli in acel moment, cat si spre ce doresti sa te indrepti. Constientizarea poate fi un proces dificil insa imperios schimbarii unui tipar comportamental, respectiv cel al dependentei.

A sari o etapa in dezoltarea personala nu te va ajuta cu nimic, ci vei fi nevoit sa te reintorci la acea lectie. Foarte probabil vei repeta greselile si te vei trezi in aceleasi situatii si in acelasi impas.

Prin urmare, calea pentru a te reechilibra este acceptarea propriei vieti, inafara „ancorelor” pe care, uneori, le gasim in partener.

 

Concentrare asupra propriei persoane

Pentru o persoana care repeta relatii de tip dependent este importanta cresterea stimei de sine si dezvoltarea capacitatii de a se iubi si valoriza neconditionat, astfel incat sa nu mai depinda de partener pentru a avea o buna imagine de sine.

Atunci cand nu esti centrata pe interiorul tau, atunci cand nu esti constienta de valoarea ta ca persoana unica, nefiind constienta de ceea ce meriti si de cat meriti, te agati de alte persoane pentru a umple golul din interiorul tau.

In acest mod insa, nu vei reusi sa rezolvi nimic. Autosabotarea este strans legata de respectul de sine scazut. Ori iubirea de sine nu inseamna egoism, ci intelepciune.

 

Nu cauta fericirea in exterior

Daca tu nu esti fericita si impacata cu tine insuti, nu vei putea fi fericita intr-o relatie de lunga durata cu altcineva.

Mai intai, este necesar sa creezi stabilitate si echilibru in viata ta, ca mai apoi sa ai relatia pe care o meriti cu adevarat. Problema este interpretarea, si nu problema in sine.

Fericirea provenita din exterior, iti poate fi luata foarte usor, insa fericirea din interiorul tau nu iti poate fi luata, decat atunci cand iti predai puterea personala altcuiva, atunci cand lasi pe altcineva sa hotarasca ce este mai bine pentru tine. Controlul este necesar sa fie doar intern, asupra propriei persoane.

 

Strategii de eliberare

Poti incerca sa tii un jurnal in care sa te redefinesti, propunandu-ti obiective simple in realizarea carora esti implicata doar tu. Incearca sa descoperi hobby-uri sau activitati care iti fac placere si in timpul carora vei petrece timp tu cu tine.

Dependenta de o persoana inseamna totodata si teama de singuratate. Pentru a o depasi, trebuie sa experimentezi perioade pe care le petreci doar in compania ta. Invata sa iti umpli singura timpul sau pur si simplu sa te relaxezi.

In mod normal, mintea noastra creeaza obisnuinte, iar creierul nostru are nevoie de o luna pentru a crea o noua retea neuronala, asadar noi obisnuinte.

Pentru a ajunge la rezultatul dorit si pentru a schimba tipul de atasament cu care esti obisnuita, in primul rand trebuie sa iti acorzi rabdare si timp.

Starea de dependenta este totodata un motor al depresiei. Cum nu poti controla ceea ce se va intampla in viitor, o despartire va insemna o pierdere a reperelor si o perioada de suferinta profunda.

Cat timp iti vei plasa valoarea in aprecierea celuilalt, pierderea acestei confirmari iti va adanci sentimentele de singuratate, neputinta si stima de sine scazuta.

 

Ajutorul unui specialist

In situatile in care trasaturile de personalitate dependente devin dezaptative si provoaca o deteriorare in planul vietii sociale sau profesionale, psihoterapia este necesara si poate ameliora semnificativ starea si echilibrul interior al persoanei.

Scopul este acela de te a ajuta sa devii mai activa si mai independenta, de a invata sa reconstruiesti relatii sanatoase, de a renunta la tendinta de a te lasa dominata sau, dimpotriva, de a detine controlul prin schimbarea stilului de atasament.

Dependenta emotionala este un mecanism constituit in perioadele timpurii, iar abordarea terapeutica a acesteia presupune explorarea istoriei si a relatiilor familiale, identificarea tiparelor destructive de relationare si refacerea contactului cu propriile nevoi si dorinte.

Iar pentru a putea ajunge la un nou inceput, uneori este nevoie sa accepti un sfarsit.

 

De Anca Sabina Cosca, psihoterapeut sistemic de familie si cuplu, consilier si coach.

[email protected]

Tel. 0741.233.942

Facebook: Psihoterapie sistemica de familie si cuplu

Foto: 123rf.com

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top