Now Reading
De ce mintim doctorul?

De ce mintim doctorul?

Revista Psychologies

Toti pacientii mint sau, mai degraba, adapteaza realitatea“, afirma scriitorul si medicul Martin Winckler. Insa intrebarea esentiala este: de ce mint?

„Pentru ca, cel mai adesea, ei il situeaza pe medic mai presus de orice. Este un soi de vrajitor care stie amanunte despre viata si moartea ta, amanunte pe care tu le ignori.“

Dezgoliti, pacientii nu se simt in siguranta in fata medicului si se feresc, ceea ce determina comportamente de disimulare si minciuna, ne lamureste Martin Winckler.

„Pe cand, in realitate, medicul n-ar trebui sa fie decat instrumentul terapeutic care-i ajuta sa sufere mai putin“, continua acesta.

„Pentru a evita neintelegerile si erorile de diagnostic, doctorului ii revine sarcina de a-si face treaba cat mai bine“, insista Gerard Salama, ginecolog.

Pacientul trebuie sa poata marturisi orice problema. Iar pentru a se ajunge la asta, cheia succesului consta intr-o relatie bazata pe incredere, desigur fara a uita de tact.

Sa asculti pacientul, sa-i cantaresti fiecare cuvant, sa-i impartasesti indoielile, emotiile, lipsurile, sa dai pur si simplu din cap in semn de intelegere, sa-i tii mana, sa fii acolo…

Toate lucurile acestea conteaza enorm. In final, un medic bun te face sa spui adevarul? Dar de cele mai multe ori mintim. Iata si de ce.

 


Citeste continuarea articolului in revista Psychologies, editia martie 2011

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top