Now Reading
Ce ascunde gelozia pe fostii iubiti

Ce ascunde gelozia pe fostii iubiti

Revista Psychologies

Chiar daca a trecut mult timp de la incheierea fostei relatii inca te macina gelozia? Afla care sunt motivele si cum le poti depasi. Detalii de la Alex Caciuloiu, psihoterapeut.

 

Nevoia de iubire

Relatia de iubire este una speciala, plina de impliniri pentru majoritatea dintre oameni. De cand suntem mici crestem in cautarea unei relatii in care sa ne simtim iubiti, doriti si de neinlocuit.

Fiecare om cauta o astfel de  relatie, in care sa simta ca este important si in care sa daruiasca si sa primeasca dragoste si afectiune pe masura nevoilor sale.

In acest scop, persoana depune eforturi consistente si isi flexibilizeaza comportamentele si atitudinile, in mod constient sau inconstient.

Adolescentii sau adultii, cu cat investesc mai mult timp si efort intr-o astfel de relatie, cu atat mai mult leaga visele si viziunea despre viitorul lor de persoana cu care intra in relatia de cuplu. Iar in acest fel este cu atat mai dureros atunci cand aceasta relatie, in care au investit atat de mult, inceteaza.

 

Impactul despartirii

Relatia poate inceta de comun acord, atunci cand cel putin unul dintre parteneri isi da seama ca nu isi mai poate implini nevoile in relatie cu celalalt si ii comunica acestuia situatia. Astfel, el comunica frustrarea si neimplinirea sa si, de comun acord, se ia decizia despartii.

De multe ori insa decizia este unilaterala, luata doar de unul dintre parteneri, si comunicata celuilalt fugitiv pentru a nu naste discutii inconfortabile.

Indiferent de natura si circumstantele despartirii, au de suferit nevoile de baza ale persoanei parasite astfel. In aceasta situatie, ea va simti ca nevoia sa, de a fi iubita permanent si de a fi de neinlocuit pentru un altul, este tradata.

Celalalt se pare ca are nevoie de altceva, de altcineva; are nevoie de mai mult, mai bine, de un ”altfel”. Acest lucru ii poate transmite persoanei ca nu a facut destul sau nu fost destul de buna, ca nu s-a comportat asa cum trebuia in relatia cu fostul partener.

Cu cat lipsa de argumente sau informatii in legatura cu motivele despartirii este mai mare, cu atat confuzia, senzatia de tradare si totodata dorinta de revansa mai puternica sau mai acuta.

 

Nasterea geloziilor

Sentimentul de gelozie directionat spre noul partener cu care a fost inlocuit, sau pe fostul partener devine usor de inteles. Putem avea senzatia ca noua ni s-a refuzat un potential viitor, in care mai exista o sansa de a reface relatia trecuta.  

Sentimentul de gelozie se acutizeaza mai ales daca fostul partener este intr-o relatie noua si, in plus, daca lucrurile merg bine.

Este cu atat mai dureros daca el face in noua relatie lucruri pe care nu a putut sau nu a vrut sa le faca in fosta relatie: se muta impreuna, se casatoreste sau face copii.

Putem astfel sa fim asaltati de sentimente contradictorii: pe de-o parte ne simtim tradati, abandonati, iar pe de alta parte ne putem dori sa recastigam iubirea si afectiunea fostului partener ca o solutie de restabilire a stimei si incredereii in sine, pierdute odata cu despartirea.

 

Semne ale geloziei

O persoana geloasa nu poate discuta despre fosta relatie in temeni obiectivi pentru ca este dureros, iar daca discuta, o face exploziv, cu multa incarcare emotionala.

Ea va cauta in mod repetat informatii, din diverse surse (internet, prieteni comuni, cunoscuti) despre fostul partener si va incerca sa tina legatura cu acesta pentru a putea evalua modul in care noua lui relatie se dezvolta.

O persoana geloasa nu se va putea bucura de implinirile sau reusitele in actualul cuplu al fostului partener ci le lega de sine, reactionand agresiv si defensiv, ca la adevarate atacuri la propria sa imagine si stima de sine.

 

Pasi pentru a depasi gelozia

Primul si cel mai important pas pentru a depasi gelozia este constientizarea existentei sale, a impactului negativ pe care il are asupra noastra si a consumului de energie si timp care ar putea fi investite intr-o directie constructiva. Un al doilea pas este sa evaluam ariile din viata noastra in care inca suferim dupa iesirea din fosta relatie.

Cu alte cuvinte, obiectivul este de a intelege daca intampinam dificultati in initierea unei noi relati, in identificarea valorilor si nevoilor care ne-au fost ranite sau tradate si sa acceptam modul si impactul despartirii asupra lor.

Este adesea important sa discutam cu fostul partener si, daca el are aceasta disponibilitate, sa clarificam cauzele reale, obiective ale despartirii.

Tot in aceasta discutie se poate comunica fostului partener si felul in care despartirea ne-a facut sa ne simtim si sa reincheiem relatia, de data aceasta intr-un mod sanatos, coerent cu nevoile personale.

Un ultim pas este asumarea initierii si dezvoltarii unei noi relatii sanatoase de cuplu, cu tot ceea ce aduce ea: de la pericolul potential al necunoscutului si pana la implinirea nevoilor alaturi de o persoana noua, care sa isi manifeste iubirea potrivit nevoilor noastre.

 

De Alex Caciuloiu, psihoterapeut autonom cu experienta de 6 ani in cazuri de divort, despartire si pierdere a unei persoane

www.psihomedeor.ro

Tel.:0723.590.365

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top