Cum ne influențează genele. Comportamente și traume care se transmit genetic

La un copil încercăm să identificăm trăsături fizice de la mamă și de la tată. Iar când vine vorba despre caracter, găsim trăsături ale ambilor sau… ale vreunei rude mai puțin cunoscute. Ce înseamnă asta și cum ne influențează genele.

 

Genele pot fi „bune“ sau „rele“, și dacă te pricopsești cu unele rele, nu prea ai ce să faci. Blestemul e pe capul tău. Doar că, în realitate, lucrurile sunt mult mai complicate.

Adică, în mod clar, moștenești un set de gene de la tată și unul de la mamă, doar că ele nu-i musai să mai fie cele pe care ei le-au moștenit de la părinții lor, adică nu mai sunt originale.

Studiile din ultimii 20 de ani au găsit mecanisme science fiction care reglează genele. Long story short, oamenii au cam 24.000 de gene. Chestia este că ele reprezintă doar 2% din genomul uman.

Restul sunt tot felul de personaje misterioase – unele sunt pseudogene, altele sunt fragmente de gene ale unor viruși, și mă opresc aici ca să nu vă bulversez.

Ce fac acestea? Pai, cam 80% dintre ele reglează genele normale. Și fac asta, jucând rolul unui mesager care face legătura între mediu și gene.

Citește și:

Atenție! Stresul se transmite genetic copiilor

Sfaturi pentru tați: ce puteți face mai des

Un studiu realizat în Suedia acum câțiva ani a descoperit că fetele ale căror străbunici au trăit în sărăcie, au șanse mai mari să devină obeze sau să facă diabet dacă mănâncă prea mult.

Asta, pentru că genele care procesează aportul caloric au fost reglate la un anumit nivel de funcționare de către stilul de viață al străbunicii. Mai multe studii au arătat ce impact are comportamentul matern asupra genelor din creier.

Astfel, un comportament matern cald și echilibrat modifică exprimarea genelor din creier care reglează hormonii de stres, iar copilul, chiar dacă ar fi fost predispus genetic la stres, este salvat de această influență externă.

Iar atunci când va avea copii, ei vor moșteni tot gena „stresată“ a bunicilor, dar în varianta echilibrată de experiențele părinților lor.

Invers: mamele care nu acordă atenție copiilor, le inhibă acestora genele care se ocupă de receptorii din creier ai hormonilor estrogeni, iar această modificare îi face pe aceștia ca, odată ajunși adulți, să fie mai puțin atenți și empatici cu propriii copii.

Deci, moștenim nu doar ochii bunicii, ci și neglijarea de care a avut parte când era mică iar părinții nu aveau timp de ea. Iar asta, chiar fără să o fi întâlnit vreodată.

Copiii crescuți în orfelinat au inhibate mai multe gene care se ocupă de dezvoltarea creierului și de sistemul imunitar, a descoperit un studiu realizat la Yale University, iar oamenii care au depresie, au inhibată o genă care facilitează învățarea.

Rețineți că nu vorbim despre mutații, ci despre modificări suferite în timpul vieții cuiva, ca urmare a stresului, abuzurilor, drogurilor sau lipsei de ocrotire, mai ales până la vârsta de doi ani.

De asemenea, sărăcia din anii copilăriei inhibă peste 6 000 de gene. Refugiații din diferite conflicte de prin Africa sau Orientul Mijociu poartă cu ei nu doar propria cultură, ci și „memoria“ genetică a traumelor și privațiunilor la care au fost expuși.

Iar aceste modificări, odată dobândite în viața cuiva, sunt șanse să fie transmise copiilor. Deci, când alegeți mâncarea copilului, atenția, căldura, educația și, în general, mediul în care el va crește, aveți grijă că transmiteți un mesaj genelor lui! Iar ele au o memorie foarte bună!

 

De Dragoș Cîrneci, doctor în psihologie, specialist în neuroștiințe. Lucrează în cercetare aplicată, dezvoltând produse pentru sănătate, mediul de afaceri. Este interesat de evoluția omului, precum și de provocările cu care specia umană se confruntă în lumea tehnodigitală de astăzi, http://dragos-cirneci.blogspot.ro

Foto: 123rf.com

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
O de la Orgasm. Cum să găsești punctul G în caz că pornești în căutarea lui
O de la Orgasm. Cum să găsești punctul G în caz că pornești în căutarea lui

Punctul G rămâne un mister, dar se pare că nu e chiar un basm, ci poate fi găsit. Iată o hartă care să te ghideze.

Citeste
Care este fundația unei relații de cuplu sănătoase
Care este fundația unei relații de cuplu sănătoase

Vrei să știi ce să cauți la un partener nou? Iată ce spun psihologii că reprezintă elementele necesare pentru o relație de cuplu sănătoasă.

Citeste
Cum mai stăm cu educația?
Cum mai stăm cu educația?

Bacalaureatul românesc ne dă coșmaruri, fie că avem sau nu copii. Stres enorm, incertitudine (ia sau nu ia Bacul?), nopți nedormite și toate astea pentru ca adolescentul să meargă mai departe, pe un drum despre care nu ne mai întrebăm cât de potrivit este. În ce parametrii mai e educația azi?

Citeste
Inteligența parentală și coaching emoțional pentru copii
Inteligența parentală și coaching emoțional pentru copii

Indiferent de ceea ce simte un copil, acesta are nevoie de validarea părinților. Psihologul Gáspár György ne oferă câteva sfaturi de coaching emoțional pentru copii.

Citeste
Ce le spunem copiilor despre bani? Învață să le faci o educație financiară corectă
Ce le spunem copiilor despre bani? Învață să le faci o educație financiară corectă

Cum se formează, în timp, educația noastră financiară? Ce greșeli e bine să evite părinții și cum să creștem copii independenți și pregătiți pentru viața nu tocmai simplă?

Citeste
Eviți să ai un conflict cu iubitul? Află că greșești!
Eviți să ai un conflict cu iubitul? Află că greșești!

Nimeni nu vrea să ajungă la conflict. Mai ales cu o persoană care ne este dragă. Dar evitarea lui produce daune și mai mari. Iată explicațiile.

Citeste