Intuitia: cel de-al saselea simt

Evita capcanele
Aliata fidela a unora, intuitia este pentru altii un prieten fatarnic, fiindca nu intotdeauna transmite semnale corecte. „Faptul ca unele intuitii se dovedesc a fi false se datoreaza in general confuziei dintre dorinta si realitate,” explica psihologul american Frances Vaughan. „Nu perspectiva intuitiva este eronata, ci proiectia pe care o facem intr-o situatie data.”

Dorinta noastra si proiectia ne determina sa optam pentru o anumita interpretare: „De regula, mama are intuitii foarte bune”, spune Mihaela, 28 de ani. „Insa, de indata ce vine vorba despre pretendentii mei, nu mai are dreptate, fiindca ajunge sa confunde ceea ce si-ar dori ea pentru mine cu realitatea…”
Un alt obstacol il constituie temerile noastre. Majoritatea acestor temeri isi au originea in experientele trecute, pe care le-am asimilat fara sa ne dam seama si care astfel s-au transformat in convingeri. Sistemul nostru de gan­dire si de valori s-a construit pornind de la aceste con­vingeri incons­tiente. Automatisme de genul „asta nu se face”, „eu n-o sa am par­te de iu­bire”, „sunt prea batrana” limiteaza interpretarea unei infor­matii venite pe calea intuitiei.

Apoi, nici entuziasmul nu este intotdeauna un sfetnic bun: el poate sa creeze un fel de agitatie mentala care nu ne permite sa percepem clar o intuitie. „Eram extaziata la gandul ca as putea primi job-ul acela. La interviul preliminar, am interpretat simpla politete a intervievatorului ca pe un indiciu ca eu as fi aleasa”, relateaza Ana-Maria. „Deznodamantul m-a intristat si m-a facut sa vad lucrurile cu alti ochi.” Prin urmare, certitudinea si calmul sunt mai bune decat exaltarea la acest capitol.

De la mijlocul anilor ’80 incoace, cultivarea facultatilor intuitive a devenit obligatorie in dezvoltarea personala. Astazi putine sunt terapiile care sa nu tina cont de aceasta forma de „inteligenta”. In unele cazuri insa, s-a ajuns la exagerari. Psihologul american David G. Myers, desi este convins de existenta si binefacerile celui de-al saselea simt al nostru, atrage atentia asupra pericolelor acestui curent care lasa cale libera tuturor sarlatanilor care promit minuni.

Ce spun psihologii

Intuitia i-a preocupat de-a lungul timpului pe principalii psihologi ai lumii

Psihanalistul elvetian Carl Gustav Jung
, fondator al psihologiei analitice, explica faptul ca, pentru a intelege lumea exterioara, constiinta noastra foloseste patru functii psihice: senzatia, gandirea, sentimentul si intuitia. Aceasta din urma furnizeaza informatii complementare, inaccesibile celor cinci simturi.

Neuropsihiatrul italian Roberto Assagioli, fondatorul psihosintezei, a propus notiunea de „supraconstient”, pentru a desemna acea zona superioara a inconstientului nostru, de la care emana intuitiile si marile inspiratii artistice, filosofice sau stiintifice.

Psihiatrul american Stanislav Grof, fondatorul psihologiei transpersonale, a intocmit o cartografie a psihicului. El a clasificat toate starile modificate de constiinta, printre care si intuitia, sub diferite forme: creativitate, inspiratie, iluminare, revelatie.

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2 3
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
(P) Caracteristicile comune ale femeilor de afaceri de succes
(P) Caracteristicile comune ale femeilor de afaceri de succes

Deși fiecare minte este o lume, se pare că întotdeauna […]

Citeste
Cum putem depăși frica la volan
Cum putem depăși frica la volan

Găsești mereu scuze să nu conduci sau să nici nu termini școala de șoferi? Frica la volan este un sentiment puternic, dar care poate fi depășit. Iată ce ai de făcut.

Citeste
Cum să ne acceptăm propria suferință
Cum să ne acceptăm propria suferință

E greu de conceput cum am putea să ne acceptăm propria suferință, când primul impuls este de a scăpa de ea, de a o depăși. Nu poate fi evitată, oricât ne-am dori, dar poate fi abordată cu mai multă înțelegere din partea noastră.

Citeste
Intuitia: cel de-al saselea simt
Intuitia: cel de-al saselea simt

O voce launtrica, o certitudine inexplicabila… Manifestarile intuitiei sunt multiple. Cu totii i-am simtit efectele intr-un moment sau altul. Iata un ghid succint de utilizare a intuitiei, atat pentru sustinatori, cat si pentru sceptici.

Citeste
Emoţiile negative sunt firești, dar suferinţa este o alegere
Emoţiile negative sunt firești, dar suferinţa este o alegere

Deşi emoţiile precum tristeţea, durerea sau furia sunt diferite de suferinţă, deseori nu facem diferența între ele, fiindu-ne greu să acceptăm că suferinţa este o alegere. Iată cum ajungem la suferință și ce putem face.

Citeste
Te joci cu părul? Ce mesaj psihologic transmiți
Te joci cu părul? Ce mesaj psihologic transmiți

Atunci când cineva stă de vorbă cu tine, nu te poți abține să nu-ți atingi părul, să nu te joci cu el, să nu ți-l aranjezi? Uite ce mesaj psihologic transmiți! E cazul să te oprești…

Citeste