Daniela Luca: Poezia are o valoare de vindecare

Daniela Luca, poezie, interviu
Daniela Luca este doctor in psihopatologie si psihanaliza si poeta. Care e legatura dintre cele doua? Foarte simpla: poezia este un fel de terapie, este expresia unor afecte aflate in inconstient. Deci poate vindeca.

Psychologies: De ce scrieti poezie? Care e motivatia?
Daniela Luca: Scriu poezie fiindca este un fel de a fi. Face parte din natura mea, din actul de a trai pentru a rosti, dintr-un respect pentru cuvant si om, pentru frumos si trainic. Am citit foarte mult si poezie, si proza, si eseistica, si critica literara. Esential pentru mine a fost sa am „o voce a mea”. Cred ca exista o legatura intre valoarea ta autentica asa, ca om, si valoarea unei scriituri, in sensul unei constientizari, al asumarii unei identitati, dar si al unui proces creator in care existi, te transformi, te prezinti celuilalt, exprimand mai mult decat iti poti inchipui, fiindca el, cititorul, te primeste in propria sa lume, cu propriile sale valori.

Care e legatura dintre psihanaliza si literatura?
Pornesc de la exemplul personal: poeziile mele, atunci cand le-am selectat pentru publicare, s-au grupat (fara intentia mea constienta), in patru sectiuni, pe care le-am numit nigredo, rubedo, albedo, pohetica. Am realizat atunci ca in mine, in ultimul an, s-a produs o transformare, un „proces alchimic”, pe care l-am constientizat mai mult sau mai putin la momentul scrierii. Pana in minutul cand am trimis la editura vo­lumul, nu am stiut ce cuvant ar putea reda subtil, fin si clar, totodata, acest proces launtric, si sa faca si legatura intre poezie/creatie – psihanaliza – spiritualitate. Dar cuvantul „s-a nascut pe sine”: am avut un Insight.

Un al doilea raspuns este ca psihanaliza (ca terapie) imbogateste creatia, faciliteaza creativitatea, sublimarea, actul creator. Mai mult, prin abordarea, cu ins­trumentele sale teoretice (psihanaliza aplicata), a operelor de arta, a literaturii, a fenomenelor culturale si sociale, aduce un plus de cunoastere, o deschidere spre explorarea si mai profunda cunoastere a sufletului, mintii, spiritului uman.

Poate fi poezia o… terapie?
„Un poem frumos ne face sa iertam o durere foarte veche”, spunea criticul francez Gaston Bachelard, preocupat de psihanaliza. Sandor Ferenczi, un alt psihanalist, avea un principiu propriu: „Fara simpatie, nu exista vindecare”. Si fac astfel o punte intre procesul creator si procesul analitic si terapeutic.

Poezia (arta, in genere) are si o valoare cathartica, si de limpezire, de atenuare a unor angoase, de calmare a unor afecte, sa spunem de vindecare. Dar poezia nu se limiteaza la atat. Arta in sine nu e o cale sau o metoda terapeutica. Aici este si diferenta intre sublimare si exprimare de sine printr-un produs cu valente mai mult sau mai putin artistice, cum este poezia. Ea se scrie din cuvinte, in care se impregneaza afecte, pulsiuni, amintiri, dureri etc. Dar poetul nu este facut numai din cuvant. Asa cum si pentru psihanalist „terapia este prin cuvant si prin iubire”, prin re-scrierea istoriei psihice, sufletesti a subiectului, prin re-dare de sens a „intamplarilor” interioare, pentru poet cuvantul este un corp viu. Litera este insufletita, fiindca nu ne regasim deplin decat acolo unde ne aflam dintotdeauna, asta implicand si ne-spusul, figurabilul, imaginabilul sau neganditul, tacerea din cuvant.

Foto: Sebastian Enache.

Comentează și tu
Recomandări
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste
Festivalul de Film Francez, un regal de sentimente si dupa amieze
Festivalul de Film Francez, un regal de sentimente si dupa amieze

Sentimentele verilor si ale oraselor „Ce sentiment de l’ete“ este […]

Citeste
Concert Regal caritabil pe scena Ateneului Roman
Concert Regal caritabil pe scena Ateneului Roman

Fundatia Principesa Margareta a Romaniei organizeaza a noua editie a Concertului Regal de strangere de fonduri, pe 25 octombrie 2016, la Ateneul Roman.

Citeste
Festivalul International de Teatru Independent UNDERCLOUD si-a desemnat castigatorii
Festivalul International de Teatru Independent UNDERCLOUD si-a desemnat castigatorii

Miercuri, 31 august 2016, pe scena Arcub Gabroveni, a avut loc Gala de inchidere a celei de-a noua editii a Festivalului International de Teatru Independent UNDERCLOUD. S-au acordat cinci premii la cinci categorii si cinci premii speciale.

Citeste
BraveKids – festivalul dedicat diversitatii culturale si copiilor din mediile devaforizate
BraveKids – festivalul dedicat diversitatii culturale si copiilor din mediile devaforizate

BraveKids, cel mai mare festival dedicat diversitatii culturale si copiilor din mediile devaforizate a avut loc de curand in Polonia, iar Romania a fost reprezentata de Ioana Ginghina.

Citeste
Orchestra Nationala Radio inchide stagiunea simfonica la Sala Radio
Orchestra Nationala Radio inchide stagiunea simfonica la Sala Radio

Vineri, 17 iunie (19.00), concertul care incheie o bogata stagiune a Orchestrei Nationale Radio se va derula la Sala Radio sub bagheta apreciatului dirijor roman CRISTIAN MANDEAL. Evenimentul va propune o creatie a celebrului compozitor francez al Bolero-ului: RAVEL – Concertul in sol major pentru pian si orchestra. Il veti aprecia ca solist pe pianistul CSIKY BOLDIZSÁR jr., distins in 1994 cu Premiul „Cella Delavrancea”, acordat de maestrul Dan Grigore.

Citeste