Psihologia corporatista versus anima

Stefania Mihalache, scriitoare

 „Poemele secretarei”? O fi inca o carte de poezii, scrisa cu sensibilitate ingenua de o tanara poeta contemporana?

Se pare ca nu. Oricum ar fi cartea, titlul starneste imediat interesul, prin alaturarea incitanta a doi termeni din doua universuri aflate in opozitie, doi termeni de tarii diferite – alaturare paradoxala, la prima vedere.

Autoarea este persoana cea mai indreptatita sa ne lamureasca. Si, desigur, mai bine chiar decat autoarea, ne va lamuri cartea insasi.

La ce trebuie sa ne gandim cand citim titlul acestei carti: „Poemele secretarei”?

–  Titlul cartii are legatura cu o indecizie interioara majora a protagonistei, care este si supra-tema romanului. Desi primul lucru care se vede este o carte puternic anti-corporatista interesul meu se concentreaza mai ales in zona conflictului pe care protagonista il are cu sine si cu alegerile sale de care nu este pe deplin constienta. M-a interesat mai ales sa surprind resorturile acestei vieti interioare care nu se poate inca ridica la o stare satisfacatoare de constienta iar astfel se traieste gresit pe sine. Este o „situatie existentiala“ frecvent intalnita

Care este, de fapt identitatea personajului principal?

–  Andra, personajul meu, este puternic imaginativa, cu trairi exacerbate, o personalitate care nu o recomanda deloc pentru lucrul intr-un mediu corporatist unde noile valori „pro-active“ nu fac decat sa uniformizeze spiritul.

Andra ar vrea sa fie poeta dar isi ignora in mod repetat vocatia, atrasa fiind de stralucirea lumii publicitatii, de puterea si fastul aparent al acesteia. Andra este onesta cu toti si cu toate in afara de sine insasi. Ea crede totul, pana la auto-mistificarea completa.

Capcana finala vine, ironic, tot din partea cartilor: a celor motivationale. Indragostita de seful ei, Andra nu pune la indoiala nici o recomandare a acestuia, asa ca se arunca frenetic in bratele acestor carti in ideea de a deveni mai buna, mereu mai buna. Impulsul autodepasirii dus la extrem o aduce in situatia de a trai ad literam literatura motivationala. Viata ei interioara devine cuantificabila in harti care-i deseneaza mecanic parcursul asa-zisei autodezvoltari. Inteleptii consilieri de peste ocean ii devin modele unice iar depersonalizarea nu e departe.

Totusi, chiar daca sistemul corporatist apare blamabil, tot ceea ce se petrece este posibil datorita „mecanicii“ personajului care o determina sa citeasca intotdeauna gresit semnele care vin catre ea. Dincolo de efectul mutilant al sistemului corporatist, destramarea interioara a personajului se produce din cauza faptului ca Andra se afla prinsa intr-un mecanism de substituire a lumii proprii cu ceea ce i se da ca lume.

Incotro se indreapta creatia scriitoarei Stefania Mihalache?

–  Ceea ce ma intereseaza mai mult sa creez in proza este atmosfera. Pornesc intotdeauna de la stari, iar cea mai mare provocare mi se pare sa fac sa se intalneasca un pasaj de atmosfera – care trebuie sa aiba functionalitatea si modalitatea de semnificare a unui mic poem – cu un nod narativ bine articulat, parte indispensabila din traseul de forta al povestii.

Stefania Mihalache, Poemele secretarei, Editura Cartea Romaneasca

 

De citit:

Poemele secretarei
Stefania Mihalache

Editura Cartea Romaneasca, 2010

 

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Memoriile unui psihiatru legendar: Irvin Yalom
Memoriile unui psihiatru legendar: Irvin Yalom

Un psihiatru celebru, autor de cărți și înțelept al lumii noastre moderne, își face testamentul literar și filozofic. Irvin Yalom este un spirit senin, pe care, dacă îl citești, te schimbă radical. Urmează să apară volumul său de Memorii, o carte pentru suflet.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste
Psihologia corporatista versus anima
Psihologia corporatista versus anima

„Poemele secretarei”? O fi inca o carte de poezii, scrisa cu sensibilitate ingenua de o tanara poeta contemporana? Se pare ca nu. Oricum ar fi cartea, titlul starneste imediat interesul, prin alaturarea incitanta a doi termeni din doua universuri aflate in opozitie, doi termeni de tarii diferite – alaturare paradoxala, la prima vedere. Autoarea este persoana cea mai indreptatita sa ne lamureasca. Si, desigur, mai bine chiar decat autoarea, ne va lamuri cartea insasi.

Citeste
Concert Regal caritabil pe scena Ateneului Roman
Concert Regal caritabil pe scena Ateneului Roman

Fundatia Principesa Margareta a Romaniei organizeaza a noua editie a Concertului Regal de strangere de fonduri, pe 25 octombrie 2016, la Ateneul Roman.

Citeste
Festivalul International de Teatru Independent UNDERCLOUD si-a desemnat castigatorii
Festivalul International de Teatru Independent UNDERCLOUD si-a desemnat castigatorii

Miercuri, 31 august 2016, pe scena Arcub Gabroveni, a avut loc Gala de inchidere a celei de-a noua editii a Festivalului International de Teatru Independent UNDERCLOUD. S-au acordat cinci premii la cinci categorii si cinci premii speciale.

Citeste