3 moduri în care banii afectează fericirea noastră

Fie că realizezi sau nu, nivelul financiar actual îți afectează fericirea. Banii nu o pot cumpăra, dar o influențează în multe moduri, unele dintre ele diferit de cum ne-am aștepta.

Lipsa banilor crește riscul apariției anxietății și depresiei

Uneori, putem observa pe pielea noastră efectele banilor asupra fericirii, în special atunci când nu sunt pozitive. Momentele în care te simți apăsată de lipsa banilor pot avea consecințe mai grave decât o simplă stare de iritare. Conform psychologytoday, e de trei ori mai probabil să te confrunți cu tulburări de anxietate și depresie dacă ai datorii. Este bine ca în momente de stres financiar să nu ne lăsăm purtați de emoții. Putem să ne gândim la soluții, fie ele și temporare. De exemplu, un imprumut rapid poate ridica temporar presiunea financiară și îți poate „cumpăra” timp să rezolvi complet problema.

Mai mult, lipsa banilor și anxietatea sunt atât de legate, încât a început să se vorbească despre tulburarea de anxietate financiară. Cu toate că nu este o boală propriu-zisă (nu este inclusă în DSM-5), multe persoane se recunosc în semnele ei. Printre acestea, se numără cheltuielile excesive, minciuni spuse partenerului de viață despre aceste cheltuieli sau, din contră, economisitul drastic, fără motive reale.

Banii influențează satisfacția personală

Persoanele care au un nivel financiar peste medie sunt mai satisfăcute și descriu mai pozitiv propria viață. Gray a cercetat satisfacția generală în raport cu resursele financiare disponibile. Studiul său confirmă că o stare materială bună are un impact pozitiv asupra satisfacției.

Mai mult, alte studii indică faptul că atitudinea pe care o avem față de bani e un puternic predictor al satisfacției în viața de cuplu. Astfel, dacă împărtășești obiectivele financiare cu partenerul de viață, crește probabilitatea unui nivel ridicat de satisfacție în relație. Această viziune comună s-a dovedit a fi mai semnificativă decât comunicarea pe subiecte financiare și decât negocierea rolurilor financiare din cuplu.

Persoanele care posedă bunuri de lux și au un venit ridicat își evaluează în termeni pozitivi viața. Aceștia nu înclină însă cu mult mai mult decât alții spre sentimente pozitive. Împlinirea psihologică, nu financiară, este asociată cu sentimente pozitive. „Învățarea, autonomia, utilizarea competențelor proprii, respectul și posibilitatea de a ne baza pe alții în caz de urgență” – acestea ne fac să ne simțim mai bine decât un cont bancar plin, conform unui studiu global.

Banii pot accentua materialismul. Sau ne pot vindeca de el

Modul în care ne cheltuim banii are și el un impact asupra fericirii. Unii dintre noi aleg să cumpere lucruri scumpe cu banii pe care îi câștigă. Case, mașini, bijuterii, electrocasnice sau gadgeturi; le cumpărăm în dorința de a ne afișa statutul. Însă obiectele își pierd repede farmecul, așa că ciclul trebuie reluat. Oamenii ies din nou la cumpărături, fac alte achiziții și se plictisesc din nou de ele. Riscă, în acest fel, să intre într-un cerc vicios al materialismului, care poate deveni tot mai puternic, ajungând chiar să le afecteze întreaga viață.

Însă nu toți oamenii investesc în obiecte. Alții aleg să-și cheltuiască banii pe experiențe noi, interesante. Aceștia preferă un weekend la munte în locul unui televizor nou și extrag bucurie din amintirile pe care și le fac în locurile pe care le vizitează. Experiențele și amintirile din trecut contribuie foarte mult la fericirea noastră. Ele ne ajută să punem lucrurile în perspectivă și să ne facem mai puține griji.

Luată individual, o experiență precum un weekend la munte poate părea mai puțin importantă decât un televizor cu diagonală mare. Însă bucuria achiziției televizorului va trecere repede, pe când o amintire plăcută ne poate binedispune luni la rând. Mai mult de atât, oamenii care investesc în experiențe devin mai puțin materialiști pentru că percepția lor asupra banilor se schimbă. Pentru ei, acumularea de bunuri și obiecte începe să pară mai degrabă o cheltuială inutilă.

Walt Disney spunea că „Noi nu facem filme pentru a face bani, noi facem bani ca să facem filme”. Acest citat reflectă foarte bine un mod de gândire sănătos: banii nu sunt un scop în sine, ci un mijloc pentru a ne atinge scopurile.

Sursă foto: Shutterstock

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Reduceri de nerefuzat la vacanțele în Delta Dunării!
Reduceri de nerefuzat la vacanțele în Delta Dunării!

Profită de ofertele ultra last minute de la Gulliver Delta Resort 3* și rezervă acum un sejur în Rezervația Biosferei parte din UNESCO, prilej excelent să te relaxezi în natură, departe de agitația marilor orașe.

Citeste
GLAMOUR Beauty Festival 2018
GLAMOUR Beauty Festival 2018, weekendul răsfățului absolut

Finalul celei de-a treia ediții a singurului festival dedicat frumuseții din România ne-a prins cu zâmbetul pe buze. GLAMOUR Beauty Festival 2018 a fost un weekend de răsfăț absolut, plin de experiențe fun și secrete prețioase de beauty împărtășite de specialiști în domeniu. Zilele de 9 și 10 iunie petrecute la Hanul Gabroveni au fost despre relaxare, înfrumusețare, dar și despre învățare.

Citeste
Din Statele Unite, pe scena Sălii Radio: Cristian Măcelaru dirijează Enescu și Rachmaninov
Din Statele Unite, pe scena Sălii Radio: Cristian Măcelaru dirijează Enescu și Rachmaninov

Orchestre importante din SUA, precum Philadelphia Orchestra, Orchestra Simfonică din Chicago sau Orchestra Naţională Simfonică din Washington au evoluat sub bagheta sa și datorită aprecierii de care se bucură, a fost recent numit director muzical şi dirijor al Festivalului Cabrillo (California – SUA): dirijorul CRISTIAN MĂCELARU.

Citeste
3 moduri în care banii afectează fericirea noastră
3 moduri în care banii afectează fericirea noastră

Fie că realizezi sau nu, nivelul financiar actual îți afectează […]

Citeste
Avantaje spune #NUcancerului, campanie de informare și conștientizare a importanței prevenției
Avantaje spune #NUcancerului, campanie de informare și conștientizare a importanței prevenției

Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în anul 2030 ar putea exista 26,4 milioane de persoane diagnosticate cu cancer, 17 milioane de decese anual (boala devenind prima cauză de deces în lume) și 80 de milioane de persoane cu cancer, în viaţă după cinci ani de la diagnosticare.

Citeste
eJobs lansează prima linie telefonică din România de consiliere profesională pentru tineri, muncitori calificați, necalificați și șomeri
eJobs lansează prima linie telefonică din România de consiliere profesională pentru tineri, muncitori calificați, necalificați și șomeri

eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România, a lansat prima linie telefonică de suport și consiliere profesională adresată cu precădere candidaților aflați la început de carieră și din categoria de vârstă 40+ – muncitori calificați și necalificați care își caută un alt loc de muncă sau doresc să facă reconversie profesional, precum și șomeri. Numărul scurt (021)9124 are tarif normal și poate fi apelat din toată țara.

Citeste