Now Reading
Cum iti afecteaza emotiile orice decizie

Cum iti afecteaza emotiile orice decizie

Revista Psychologies

Am vrea sa nu mai fim dominati de emotii, dar acest lucru se dovedeste a fi destul de dificil. Iata cum ne afecteaza ele fiecare decizie si ce putem face pentru a remedia.

 

Decizii echilibrate

Deseori ni se intampla ca in urma unei decizii sa ne intrebam „oare ce a fost in mintea mea?”. Sansele sunt, ca in mintea noastra, in momentul deciziei, sa nu fi fost prea multe.

Din contra, hotararile impulsive sunt luate atunci cand ne domina emotiile, iar logica este lasata in urma. Din acest motiv, este esential sa ne intrebam ce simtim in momentul in care vrem sa luam o hotarare si sa incercam sa ne controlam acest aspect, facand mai mult loc partii rationale.

In mare parte, cu cat sunt mai intense emotiile, cu atat te indepartezi de hotararea sanatoasa si favorabila tie. Prin contrast, cele mai bune decizii le luam atunci cand logica si emotiile sunt in echilibru, nu conflict.

 

Prea mult entuziasm duce la supraestimare

Tii minte noul proiect, sau interviul de angajare la firma la care te-ai visat mereu, sau propunerea de intalnire cu tipul simpatic la care te tot gandeai? Entuziasmul pe care il simtim atunci cand avem in fata ceva ce ne dorim foarte tare, poate avea un recul.

Daca acesta ne ajuta sa ne regasim motivatia, sa fim optimisti si sa gandim pozitiv, nedomolit, ne duce spre rateuri. Prea mult entuziasm inseamna o lipsa de concentrare care ne determina sa subestimam riscurile.

Brusc totul ni se pare simplu si realizabil si pierdem din vedere pregatirea. Riscurile vor exista in permanenta, iar pentru a ne facilita reusita, trebuie sa le luam in calcul. Prin urmare, limpezeste-ti mintea si incearca sa iti mentii atentia concentrata.

 

Anxietatea este contagioasa

Daca unul dintre aspectele vietii tale este afectat de anxietate, foarte probabil aceasta se va propaga si in alte zone. De exemplu, daca exista anxietate in legatura cu achizitionarea unei noi locuinte, sau in relatia de cuplu, foarte probabil deciziile de la locul de munca le vei lua sub imperiul anxietatii.

Chiar daca doua situatii nu au nimic in comun, cercetarile demonstreaza ca iti va fi greu sa le separi si sa le abordezi diferit.

Starea de anxietate iti tulbura judecata, motiv pentru care daca o resimti, este recomandat sa nu initiezi schimbari si sa nu iei decizii majore.

 

Tristetea te demotiveaza

Evident, nu prea ai cum sa fii si trist si foarte motivat si implicat. Poti, ca multi altii, sa te implici intr-o activitate, uneori pana la epuizare, pentru a-ti abate gandurile de la sursa tristetii.

Totusi, nu inseamna eficienta, nu inseamna motivare si nici placere in ceea ce faci. Este doar un bandaj care sa te ajute sa traversezi perioada dificila.

Oricum, atunci cand ai motive puternice de tristete, incearca sa nu planifici prea multe activitati si interese viitoare. Cercetarile arata ca in astfel de momente in setezi standarde mult mai joase, iar obiectivele propuse sunt mult sub nivelul aspiratiilor tale reale.

Deseori, ne propunem scopuri mai simplu de indeplinit, in speranta ca fiind mai probabile si deci realizabile, poate odata cu implinirea lor ni se va schimba si dispozitia. Totusi asteptarile sub nivelul dorintelor tale reale, te indeparteaza de la descoperirea intregului tau potential.

 

Decizii pripite dictate de furie si rusine

Decizii pe care le regretam ulterior sunt dictate de emotii intense precum furia sau rusinea. De aceea ni se tot atrage atentia sa nu spunem nimic la nervi… In cazul rusinii, chiar daca emotia are o alta sursa, este la fel de intensa si poate provoaca o decizie de aparare.

Intern, cu totii avem un reglaj pe care il utilizam pentru a reactiona in situatii si a lua hotarari. Acesta este complet decalibrat de emotiile intense, motiv pentru care ajungem sa ne asumam riscuri prea mari, care devin autodistructive.

Mai mult, atunci cand rezultatul deciziilor noastre este, evident, o catastrofa, emotiile intense, fie furie fie rusine, sunt intensificate. Astfel, in asemenea situatii, cand avem sentimente puternice, mai bine ne abtinem decat sa regretam.

Emotiile joaca un rol important in procesul decizional, de aceea este recomandat sa le cunoastem, sa le recunoastem cand apar si sa evaluam modul in care ne influenteaza.

In timp ce anxietatea are si ocazia sa te tina departe de o decizie proasta, plictiseala iti poate oferi impulsul necesar pentru a-ti urma o pasiune. Totusi, atunci cand ne distorsioneaza rationamentul, este bine sa le tinem sub control.

Cu totii ne putem observa anumite reactii necaracteristice atunci cand vine vorba despre o hotarare. Nu trebuie decat sa evaluam daca vrem sa incercam ceva nou, sau este luata sub impulsul momentului.

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top