Claudiu Dumitrache, artistul român care a cucerit celebritățile de la Hollywood și din Europa
Claudiu Dumitrache, în vârstă de 25 de ani, a ajuns cunoscut în Europa și în Statele Unite pentru activitatea sa artistică ieșită din comun. Muzician, scriitor, jurnalist, critic artistic și organizator al Premiilor Radar de Media, românul este apreciat de celebrități precum Jonathan Jackson, Kaven Girouard (chitaristul lui Celine Dion), Miley Cyrus, Iasaac C. Cates (din comisia Premiilor Grammy), afaceristul Michael Koch (din consiliul Fobres), Michael James Down, Michaela Rose (Arabesque) și Eb Davis.
S-a afirmat încă din copilărie, cântând în peste 2.000 de spectacole în țară și peste hotare, iar din 2018, după ce și-a publicat volumul de poezii Boemia unui mort, nu se oprește din a bate recorduri în lumea culturală. Federația europeană pentru educația tinerilor și adulților Euro Education Federation l-a desemnat Cel mai prolific tânăr scriitor român în 2023, iar Asociația Cartea Recordurilor din România l-a omologat pentru stabilirea recordului național de Cel mai tânăr autor de autobiografie. A publicat 8 cărți și mai multe articole în publicații de specialitate, fapt pentru care Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România i-a acordat premiul de excelență, Claudiu Dumitrache devenit și cel mai tânăr laureat din istoria presei românești. În 2016, a lansat melodia Lumea Mea, compusă și interpretată de el pe versurile mamei sale Gabriela Dumitrache, și a primit premiul special Music Awards Tv la Battle of The Voices.
Ca laureat al ziarului Literatura și Arta (cea mai importantă publicație de cultură din Republica Moldova), publicația l-a desemnat printre personalitățile notorii ale culturii și vieții publice în anul 2021, alături de Mihai Cimpoi, Dan Puric, Eugen Doga și Ioan-Aurel Pop, iar Nicolae Dabija a scris că autorul Claudiu Dumitrache are o poezie cu înger, originală, care-l singularizează, acestea fiind doar câteva din semnele harului.
Asemănat cu Mihai Eminescu
În ultimii ani, Claudiu a fost asemănat cu Mihai Eminescu, considerat un poet al astrelor și al infinitului, genul literar de care aparțin creațiile sale fiind neosimbolismul, cu valori naționale și universale. Christian W. Schenk este de părere că tânărul Claudiu Dumitrache este mesajul poetului național al românilor în în vălmășagul realităților contemporane, iar acad. Ioan-Aurel Pop (președintele Academiei Române) a consemnat că este un simbol pentru viitorul creației intelectuale care va duce literatura roamână și artele mai departe, un intectual care poate coagula suflete și un purtător și făuritor de cultură cum rar se mai găsesc astăzi în Țara Românească.
Ștefan-Lucian Mureșanu a scris că versurile lui Claudiu surprind atât prin naturalețe, cât și prin filosofia specifică poeziei simboliste tratată într-un neomodernism violet. Tot Mureșanu, de la Asociaţia de Filologie şi Hermeneutică Biblică din România, a remarcat că versurile chemării din înalt spre marea vieții pământești demonstrează apartența poetului la lumea lumilor și că în poezia sa se regăsește o supraconductibilitate poetică, o cromatică menită să producă un maxim de extaz și să masivizeze cele mai mărunte sentimente, până la apocaliptic. În fața sincerității creațiilor sale, a mai scris Mureșanu, a sensurilor pe care Claudiu le administrează cu talent deosebit în versurile sale, trebuie să rămâi și să meditezi mult, deoarece cuvintele pe care le folosește nu sunt explicate în modul în care dorește poetul să le expună în dicționare.
Alți autori care au scris despre creațiile sale sunt și Veronica Balaj, Liviu Antonesei și Lidia Grosu. Cercetătoarea Galina Martea, de la Academia Româno-Americană de Arte și Științe, în lucrarea Identitatea Literaturii Române în Cultura Universală, a precizat că cele scrise de Claudiu Dumitrache sunt lucrări prețioase, opere inedite care, cu certitudine, vor rămâne înscrise pentru totdeauna în tezaurul cultural românesc. Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului crede că poezia lui Claudiu Dumitrache este satirică și moralizatoare, dar si că autorul are harismă cu carul, isprăvi inedite și personalitate uluitoare. O părere similară împărtășește și regizorul Andrei Zincă, fiul lui Haralamb Zincă, care îl consideră pe Claudiu o personalitate unică peisajul românesc.
Pentru realizările sale, pentru promovarea culturii și imaginii României, a primit titlul de Cetățean de Onoare în comuna Costeștii din Vale, de unde provine, și alte titluri onorifice (Ambasador al Culturii, Ambasador Internațional al Păcii și membru de onoare în diferite uniuni și asociații din Romania și Republica Moldova).
Devenit cunoscut la Hollywood – Revelația din Valahia
Mai multe celebrități din Europa și Statele Unite l-au remarcat pentru vocea sau scrierile sale, printre aceștia numărându-se Michael James Down, Eb Davis, Michaela Rose, Miley Cyrus, Michael Koch, Michael Airington, Kaven Girouard și Jonathan Jackson.
Celebrul actor și cântăreț american Jonathan Jackson, laureat a 5 premii Emmy și convertit la Ortodoxie în România, a scris că arta este un meta-limbaj și că poezia lui Claudiu Dumitrache intră în acest meta-limbaj și invită inima să contemple viața pe cele mai esențiale planuri. Fratele lui Candice Jackson, fostă secretară de guvern a Departamentului de Educație SUA în administrația Trump, Jonathan mai scrie, despre noul volum al lui Claudiu aflat în curs de apariție, că este o explorare poetică, profund personală a sensului vieții, a relațiilor, a frumuseții, a tristeții și a credinței ancestrale.
Publicațiile de la Hollywood și din Chicago l-au numit o revelație din Valahia și cea mai reprezentativă tânăra personalitate culturală din România. Jurnalistul William P. Barrett (de la Forbes și chreporer.com) a comentat că artistul român pare să se ridice ca o speranță într-o țară care încă se confruntă cu corupția și unde valorile europene sunt greu de integrat. Compozitorul britanic Michael James Down a declarat că ambiția și etica sa de lucru nu seamănă cu ale nimănui, Claudiu fiind tipul de persoană care face că lucrurile să se întample, iar Kaven Girouard, chitaristul reginei muzicii pop Celine Dion, se declară un mare admirator al creațiilor sale.
În ceea ce mai privește talentul său muzical, Claudiu a mai fost distins cu premiul pentru tehnică și expresivitate vocală de excepție de către dirijorul Voicu Enăchescu și cu titlul de Cea mai bună voce masculină. În anii trecuți, melodiile lui au fost preluate și de MTV Italia, iar EB Davis, unul dintre cei mai mari cântăreți de blues din lume, a scris că Dumitrache are o voce lină, puternică, foarte emoțională, și o adevărată prezență scenică. Claudiu a cântat în deschiderea concertelor trupei Alphaville, Nedei Ukraden și australianului Faydee. Actorul american Michael Airington, pe când Claudiu era nominalizat pentru un premiu în Las Vegas, îl prezenta nu doar ca pe un interpret incredibil, dar și ca pe un artist cu o perseverență ce l-a dus spre succes, considerându-l un pariu grozav. De asemenea, Miley Cyrus i-a apreciat vocea și talentul încă din copilărie, când celebra cântăreață și actriță americană îi oferea sfaturi muzicale prin apeluri video online.
Claudiu Dumitrache organizează Premiile Radar de Media, considerate cele mai importante premii din mass-media românească, și este membru afiliat CPFCFC din cadrul Societății Academice de Cercetare a Religiilor și Ideologiilor de pe lângă Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, susținând conferințe despre originile și semnificațiile artei pentru elevii din București Argeș și Dâmbovița. Este interesat de combaterea doctrinelor ezoterice, de psihologia artistică și de religiozitatea marilor genii ale lumii, precum Albert Einstein și Mihai Eminescu. În anul 2023 a publicat 4 cărți, printre care Albert Einstein și dorul firesc de Ortodoxie, care a fost una dintre cele mai bine vândute zece cărți de la editura Agaton în ianuarie și februarie 2024, precum și una dintre cărțile premium prezentate de Radio România Actualități.
Claudiu Dumitrache a fondat Myosotis Media Group, care include publicațiile Regal Literar, Radar de Media și The Bucharest Times, aceasta din urmă având să se lanseze în primăvara aceasta, după modelul The New York Times. Acad. Ioan-Aurel Pop a declarat, pentru Uniunea Ziariştilor Profesioniști din România, că publicația The Bucharest Times – Timpurile Bucureștilor este elaborată de grupul media Myosotis, al lui Claudiu Dumitrache, ceea ce reprezintă o marcă a seriozității.