Now Reading
Monica Iagar implicata in programul ”Vreau in clasa a noua!”

Monica Iagar implicata in programul ”Vreau in clasa a noua!”

Revista Psychologies

Monica Iagar, atleta


“Vreau in clasa a IX-a este un program initiat si desfasurat de organizatia World Vision, in care sunt implicati oameni – celebri sau nu – care pot si doresc sa sprijine copii lipsiti de posibilitati materiale sa urmeze liceul. Monica Iagar este una dintre vedetele care sustin programul, alaturi de Constantina Dita, campioana olimpica la maraton, si actrita Daniela Nane.

”World Vision Romania este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, dezvoltare si advocacy. Organizatia noastra este concentrata asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirati de valori crestine, lucram cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen.”
Declaratia de identitate a organizatiei World Vision

Cand si cum ati aflat de programul “Vreau in clasa a noua!” si de World Vision? Cum ati decis sa intrati in programul “Vreau in clasa a noua!”? Care sunt motivele pentru care ati ales sa aveti grija de 2 copii?

–  Am auzit prima data de programul “Vreau in clasa a noua!” anul trecut, in cadrul unei conferinte de presa la care am participat. Atunci am aflat cateva lucruri despre initiativa lansata de World Vision Romania pentru a ajuta copiii saraci de la sate, dar cu rezultate bune la invatatura, sa mearga la liceu. Mi-a placut foarte mult ideea acestui program pentru ca prin el fiecare dintre noi poate practic ajuta copiii din zonele rurale sa aiba aceleasi sanse cu cele ale copiilor cu situatie materiala mai buna. Vointa si determinarea elevilor din program m-au impresionat si de aceea atat eu, cat si sotul meu, am hotarat sa ne implicam si sa ajutam doi copii sa isi termine liceul.

Au fost, de fapt, mai multe motive care ne-au facut sa ne alaturam programului. Am citit, spre exemplu, un studiu facut de organizatia World Vision despre nivelul accesului la educatie al copiilor din zonele rurale din care ne-am dat seama cat de mare este numarul copiilor care nu au inca posibilitatea sa mearga la scoala. Nu cunosteam exact care e situatia de la noi din tara si nu stiam ca procentul elevilor de la sate care nu pot continua din cauza saraciei sa invete este atat de mare.

Practic, desi suntem in 2009, jumatate din acesti copii sunt nevoiti sa abandoneze scoala. Pentru mine si sotul meu educatia este prioritara, cu atat mai mult cu cat avem si doi copii. Acesta este de fapt unul dintre lucrurile care ne-au facut sa ne alaturam programului. In plus, stim sigur ca banii pe care ii oferim lunar celor doi copii ca sprijin financiar pentru continuarea studiilor, sunt gestionati in mod responsabil si chiar ajung la ei. Programul „Vreau in clasa a noua!” ne permite, prin informatiile si raportarile pe care le primim, sa aflam cum sunt cheltuite sumele pe care le donam lunar (pentru a cumpara haine, transport, rechizite scolare, mancare etc) si care este evolutia scolara a copiilor pe care i-am ales.

Un alt motiv pentru care am decis sa sustinem programul „Vreau in clasa a noua!” si sa devenim si noi donatori, a fost faptul ca cei doi copii pe care ii sprijinim fac sport. Atat eu, cat si sotul meu suntem la radacini oameni de sport si ne-a placut tare mult ca si ei au, pe langa dorinta de a invata, aceeasi pasiune ca noi.

Cine sunt copiii pe care ii sprijiniti? Povestiti-ne putin despre ei.

–  Eu si sotul meu ajutam doi baieti: pe Valentin, care locuieste intr-o comuna din judetul Valcea, si pe Cosmin, care sta intr-un sat din judetul Iasi. Vali are 16 ani, este elev in clasa a X- a la un liceu din Ramnicu Valcea si isi doreste sa urmeze o facultate – crede ca i-ar placea una cu profil tehnic. Desi are o situatie foarte grea in familie, Vali si-a dorit foarte mult sa continue studiile la un liceu din oras. Pentru a putea ajunge la scoala, face naveta zilnic aproape 40 de km cu trenul. Este un copil a carui vointa m-a impresionat mult si pe care am avut ocazia sa il cunosc si personal, nu doar din scrisorile pe care ni le trimitem. De cum l-am vazut prima oara, mi-am dat seama dupa chipul sau ca este un elev silitor si dornic de a invata.

Cosmin, cel de-al doilea baiat pe care il sprijinim, are 16 ani, si este elev in clasa a X-a. Invata la un liceu din judetul Iasi, la profilul matematica-informatica si mai are un frate putin mai mic, care merge si el la scoala – este elev in clasa a saptea. Si Cosmin are o situatie grea pentru ca desi tatal sau munceste pentru a-i putea duce pe amandoi la scoala, familia se intretine mai mult din munca pamantului, care e o activitate care cere mult efort si care nu aduce de cele mai multe ori rezultatele de care au nevoie. Parintilor le e foarte greu sa ii tina la scoala, dar baiatul vroia tare mult sa poata invata in continuare. Tocmai de aceea, oferindu-i lunar sprijinul de care are nevoie, am dorit sa ii ajutam familia sa il duca la liceu. Din cauza distantei mari, nu am putut inca sa il intalnim si personal, insa ne simtim apropiati de el datorita scrisorilor pe care ni le trimite. Am reusit sa il cunoastem destul de bine din lucrurile pe care ni le scrie pentru ca ne tine mereu la curent cu ceea ce face la scoala. Este un baiat foarte bun cu care sper ca vom putea sa ne intalnim.

Stim ca amandoi sunt niste copii foarte buni si acesta este si motivul pentru care vom continua sa ii ajutam pe tot parcursul celor 4 de liceu.

Cum ati ales copiii pe care acum ii ajutati sa mearga la liceu? De cand ii sprijiniti? Ce satisfactii va aduce faptul ca ii ajutati sa isi termine liceul? Ce s-a schimbat in viata dvs. de cand va implicati in “Vreau in clasa a noua!”?

–  Ii sprijinim deja de un an de zile pe baieti. Sunt niste copii deosebiti, care, la fel ca ceilalti elevi din program, isi doresc sa invete si sa reuseasca in viata. In plus, cei doi au aceeasi pasiune pentru sport pe care si eu si sotul meu o avem si de aceea am ales sa ii sustinem financiar pe parcursul liceului. Stim ca sprijinul nostru va conta mai departe si din acest motiv vom incerca sa ii ajutam cat de mult putem. Poate in viitor vor dori sa urmeze o facultate de sport si ne vom putea implica mai mult in educatia lor.

Ne aduce multe satisfactii sufletesti sa stim ca in fiecare luna sprijinim doi copii buni sa continue sa invete. Suntem multumiti ca acesti baieti pot sa isi indeplineasca visul de a urma o scoala si, de ce nu, si o facultate in viitor. E un sentiment deosebit sa vezi ca un copil care merita are acum sansa sa se realizeze in viata si sa stii ca si tu ai contribuit la lucrul asta. Tocmai de aceea, ii sfatuiesc si pe altii sa participe cu tot sufletul la aceasta actiune. Nu vor fi dezamagiti. Prin ajutorul oferit vor putea sa schimbe in bine viitorul unui copil. Este atat de simplu.

Tot ceea ce trebuie practic sa faca este sa intre pe www.worldvision.ro sau pe www.vreauinclasanoua.ro si sa isi aleaga copilul pe care doresc sa il sprijine pe perioada liceului cu un ajutor financiar lunar. Important este insa sa faca pasul de la a dori sa ajute la a ajuta efectiv. Este un lucru pe care fiecare dintre noi il poate realiza.

Foto: arhiva Edipresse

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!