Now Reading
Ce inseamna sa fii inteligent

Ce inseamna sa fii inteligent

Revista Psychologies

Exista nenumarate definitii ale inteligentei. Cineva spunea – parca Piaget, dar e posibil sa ma insel – ca este „abilitatea de a sti ce sa faci atunci cand nu stii ce sa faci“. Buna definitie!

Adica sa stii sa gasesti o solutie de iesire din acea problema pentru care nu ai experienta, pentru care nu exista un precedent. Copilaria umana este cea mai lunga dintre copilariile tuturor speciilor, tocmai pentru a da timp inteligentei umane sa ia avant. Psihologul William Calvin spune ca inteligenta este „capacitatea de a face noi combinatii ale vechilor elemente“. Cu alte cuvinte, de a avea o gandire plastica, fluida, permeabila in fata noilor informatii, a noilor evidente, dovezi, realitati. O gandire dezbarata de idei fixe, de doctrine incapatanate, bine infipte in neuroni si care nu mai pleaca de acolo.

Stiu ca voi scandaliza pe multi spunand asta. Nu intamplator in acest numar facem un dosar dedicat inteligentei si prostiei, sora ei geamana. Dar si o ampla ancheta despre intoleranta nationala. O spun raspicat: orice forma de intoleranta este o prostie. Am amici gay de o calitate umana net superioara multora din cei care se declara credinciosi, dar striga „moarte homosexualilor“ (chiar si aceasta „mica“ incongruenta logica ar trebui sa le dea de gandit celor care discrimineaza). Cei care spun ca „homosexualii corup copiii“, spun prostii. Pedofilia este altceva decat homosexualitatea. Nici nu ma obosesc sa explic aici, e prea simplu. O cautare rapida pe net ar combate masiv ignoranta. Ma limitez la a-i trimite pe cei interesati la biblioteca…

Am crescut intr-un mediu religios, deci inteleg si inversunarea celor credinciosi. Amintesc insa faptul ca in Evanghelia dupa Matei se spune clar: „Nu judecati, ca sa nu fiti judecati; caci cu judecata cu care judecati, veti fi judecati, si cu masura cu care masurati, vi se va masura“. Asadar, lasati judecata in seama Celui de Sus, vegheati-va doar propriile lipsuri.

Argumente pentru o perspectiva calma si inteleapta am tot adus. Stiu ca Psychologies are cei mai educati cititori, insa cred ca trebuie sa repetam cu totii, eventual si la urechile altora, ceea ce spunea Spinoza: „Am incercat mereu sa nu ridiculizez, sa nu compatimesc, sa nu privesc dispretuitor actiunile umane, ci sa le inteleg“. Asta e inteligenta, oameni buni! A gandi cu propriul cap, fara a te grabi sa dai verdicte. A gandi cu propriul cap si nu cu al altora. Gandirea in turma, „gandirea de grup“, caracteristica doctrinelor intepenite, este nociva!

Orice instigare la violenta in baza lor este nociva. Cred ca romanul 1984 al lui Orwell, in care groupthink apare ilustrat perfect, ar trebui studiat in anii de liceu, in locul unor proze slabe din manualele de azi, pentru a ne imuniza copiii in fata prostiei colective. Intr-o epoca in care media contribuie enorm la uniformizare si adormirea spiritului critic individual, sa fim mult mai atenti, mai lucizi si mai inteligenti. „Trezvia“ (numele ortodox pentru toate cele enumerate inainte) este un dar de Sus. Sa gandim informat, cu propriul creier, si sa fim rezervati in fata oricarei instigari la ura. Ura nu e o virtute in nicio religie.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top