Now Reading
Cristian Petrescu: Parintele trebuie sa fie alaturi de copil

Cristian Petrescu: Parintele trebuie sa fie alaturi de copil

Revista Psychologies

Cristian Petrescu, psiholog
Un scolar, o multime de intrebari. Ii place? Se va adapta? Ce il ajuta sa se integreze? Cateva raspunsuri pentru parinti ingrijorati.

Psychologies: Psihologii afirma mereu: „Daca il iubiti, e suficient“. Oare asa e?
Cristian Petrescu: Este insuficient sa oferim copilului numai iubire, fara sa acoperim si celelalte nevoi ale lui, cum ar fi nevoia de socializare cu ceilalti copii, nevoia de a avea multiple modele de actiune si comportament, nevoia de a avea roluri (de elev, de frate, de vecin, de coleg, de prieten, etc.), pe care doar parintele singur nu le poate oferi.

Cum sa facem sa nu ne proiectam neimplinirile in copiii nostri?

Este dificil sa nu ne dorim ca unele lucruri pe care noi, ca parinti, nu le-am avut, sa le faca ei, copiii nostri. Dar ceea ce am vrut noi, oare in mod sigur vor si copiii nostri? Trebuie sa oferim copilului ceea ce isi doreste azi, raportat la contextul actual in care traieste el, nu ceea ce ne-ar fi mangaiat pe noi acum 25 de ani. Deci, este important sa aflam ce dorinte sau nevoi are copilul, sa vedem utilitatea actiunilor in contextul epocii in care el traieste si va trai, nu in trecutul parintelui.

Este normal ca un copil sa aiba episoade de tristete? Cand e momentul sa ne ingrijoram?
Se stie ca viata nu e facuta numai din lucruri pozitive, a invata sa trecem peste momente dificile face parte din pregatirea pentru viata de adult. Daca ferim cu orice pret copilul de dificultati, mai tarziu nu va sti sa lupte, sau va reactiona gresit la unele situatii de criza ce apar in viata oricarui om. A avea momente de tristete e normal, a schimba totul din cauza tristetii nu e normal. Ne vom ingrijora daca un copil are saptamani intregi de tristete, daca isi schimba activitatea si comportamentul obisnuit, daca se izoleaza si nu mai comunica nimanui ce e in sufletul lui. In asemenea situatii, devine obligatorie prezentarea cu copilul la un specialist.

Citeste continuarea in revista Psychologies editia lunii octombrie..

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top