Now Reading
In ce fel sunt oamenii irationali

In ce fel sunt oamenii irationali

Revista Psychologies

Prostie… Un termen taios pentru comportamente gresite, nu? „Ce prostie! Eu as fi facut altfel!“ Aud adesea astfel de declaratii de superioritate. Dar adevarul este ca, in absenta unui antrenament riguros, suntem toti predispusi sa facem aceleasi prostii ori sa luam aceleasi decizii… slabute.

Oamenii sunt irationali. Foarte irationali. De data asta, m-as limita la cuvantul „irationali“ pentru ca prostia e mult mai vasta si mai misterioasa. Nu vorbesc de faptul ca oamenii iau decizii pripite, sub imperiul emotiilor (prin definitie irationale) sau de faptul ca sunt atat de prinsi de o ideologie, secta, convingere sau, pur si simplu, sunt atat de convinsi ca au dreptate, incat nu mai vad alternativa, variantele suplimentare (sau chiar opuse), dar mai bune… Nu o prostie va fi fost nazismul? Sau nu e o prostie din partea tinerilor care se arunca in aer in numele unei religii? Sa zicem ca, in general, orice comportament autodistructiv, constient sau inconstient autodistructiv, este irational si prostesc. Sunteti de acord?

Problema prostiei umane este atat de vasta si de importanta, incat celebrul intelectual Umberto Eco s-a gandit sa alcatuiasca o enciclopedie a acesteia. Se declara intr-un interviu fascinat de prostie. Prostia merita mult mai multa atentie decat i se acorda. Studiul stangaciilor umane este extrem de util. Am citit de curand ca, in instructajul pompierilor, americanii s-au „prins“ ca prezentarea cazurilor de greseli, de strategii slabe in lupta cu focul, este mai utila decat a le spune ce sa faca. Cu alte cuvinte, „asa nu“ (evita greselile, fii atent la prostii posibile) e mai eficient decat „fa asa si asa“. Bun de luat aminte in orice proces pedagogic!

 

SA NE OCUPAM DE IRATIONALITATE

Felul cum oamenii isi dau cu dreptul in stangul ar fi un pretext de reflectie filozofica. Gandirea umana are multe lipsuri – si vorbesc de mai luminate minti, de oameni asezati comod azi in istoria ideilor. De la Aristotel la contemporani, cartile sunt pline de greseli, de idei predicate cu incredere, dar fara niciun fundament. De altfel,¬ oamenii, cu cat sunt mai inteligenti, cu atat par sa fie mai irationali. Surprinzator? Oamenii inteligenti gasesc mult mai usor argumente pentru ideile lor si astfel le intaresc, sunt mai convinsi ca au dreptate. Este ceea ce ganditorul american Michael Shermer numeste „imunitate cognitiva“. Shermer a fost educat intr-ale teologiei, pentru a deveni ulterior adept al gandirii corecte, psiholog si redactor-sef al prestigioasei publicatii Skeptic Enquirer. In cartea savuroasa De ce cred oamenii in bazaconii (Humanitas, 2010) el spune ca „suntem trestii ganditoare, nu fiinte rationale“. Despre adultii educati, el spune ca „cei inteligenti si realizati isi schimba rareori presupunerile fundamentale. Cu cat indivizii au acumulat mai multe cunostinte si cu cat teoriile lor sunt mai intemeiate, cu atat mai multa incredere au in ideologiile lor. Ajung la un fel de imunitate ideologica fata de ideile noi care nu se potrivesc cu cele vechi“.

 

Citeste continuarea articolului in revista Psychologies, editia aprilie 2013.

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top