Malika Mokkeddem: Trebuie sa fii singur pentru a exista

Malika Mokkeddem, scriitoare

Care e functia scrisului pentru dumneavoastra? Ce va aduce scrisul in materie de confort psihic?
–  Este o necesitate, o nevoie care a fost pentru multa vreme amanata, pentru a lucra ca medic, apoi pentru a lucra legal… Apoi scriitura a devenit o urgenta pe la varsta de 44 de ani. Scrisul a daramat tot ceea ce era inainte, a ocupat locul unu si tot restul a devenit secundar. Nu pot trai fara a scrie.

Sunt medic, acum nu trebuie sa castig bani si pot sa urmez acest lux, aceasta pasiune. A fost important sa devin autonoma in fata existentei cotidiene ca sa scriu. Dar iubesc si profesia de medic. Scrisul este o iesire din cotidian.

Are un sens existential fundamental?
–  Are uneori un sens mare, cand scrii cu propria viata, cand trece un suflu al fictiunii prin tine. Eu, prin scriere, imi aduc inapoi desertul, ma ajut pe mine sa dau cuvinte trecutului meu. Nu doar furiei fetei plecate ci si iubirii. La tot ceea ce nu avea cuvant acum pot da forma, pot restitui complexitatea furiei mele. Apoi pot sa regasesc o textura a cuvintelor, a ceea ce a fost pus sub tacere, conflictele, bucuria, scriitura – ele iau in calcul toate acestea.

Malika Mokkeddem, Femeia interzisa

Mai sunt lucuri de spus despre femei in Islam?
–  Totul e de spus. Ea e reprezentata carica­tural, nu exista doar un tip de femeie islamica, ci o multime. Eu am plecat de acasa, am devenit atee, dar raman in cultura mea. Avem despre musulmane ima­ginea Seherezadei dar e o caricatura! Femeile musulmane vor avea tot mai multa vizibilitate, isi vor castiga o existenta, alta decat cea de mama, sotie, sau sora. Vor avea acces la munca si la stiinta, la spirit critic.

Credeti ca functionam la fel sub crusta culturala?
–  Desigur. Cultura nu da seama despre parcursul individual, de familie, de regiune. Eu sunt fiica unor nomazi din platoul algerian. Apoi am mers pe mare, acesta era modul meu de a urma mostenirea noma­da. Pe no­mazi ii manau contingentele necesare supravietuirii. Algeria are un potential de bogatie culturala enorma!

Cartea dumneavoastra se refera si la solitudine…
–  Da, cand ne parasim cultura ramanem singuri. Solitudinea e acolo, dar sin­gu­ra­tatea este un castig. Eu mi-am castigat dreptul la singuratate. Am vrut sa conti­nuu sa studiez, sa nu ma las maritata de familie, sa nu fiu invadata de disputele fra­tilor mei etc. Sa pot sa merg pe o duna si sa pot citi. Trebuie sa fii singur pentru a exista.

Interviu de Iuliana Alexa

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Memoriile unui psihiatru legendar: Irvin Yalom
Memoriile unui psihiatru legendar: Irvin Yalom

Un psihiatru celebru, autor de cărți și înțelept al lumii noastre moderne, își face testamentul literar și filozofic. Irvin Yalom este un spirit senin, pe care, dacă îl citești, te schimbă radical. Urmează să apară volumul său de Memorii, o carte pentru suflet.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste
Malika Mokkeddem: Trebuie sa fii singur pentru a exista
Malika Mokkeddem: Trebuie sa fii singur pentru a exista

Malika Mokkeddem este scriitoare franceza de origine algeriana. La lansarea cartii sale „Femeia interzisa“, scriitoarea a vorbit despre castigarea libertatii femeii in Islam si despre singuratatea buna.

Citeste
Concert Regal caritabil pe scena Ateneului Roman
Concert Regal caritabil pe scena Ateneului Roman

Fundatia Principesa Margareta a Romaniei organizeaza a noua editie a Concertului Regal de strangere de fonduri, pe 25 octombrie 2016, la Ateneul Roman.

Citeste
Festivalul International de Teatru Independent UNDERCLOUD si-a desemnat castigatorii
Festivalul International de Teatru Independent UNDERCLOUD si-a desemnat castigatorii

Miercuri, 31 august 2016, pe scena Arcub Gabroveni, a avut loc Gala de inchidere a celei de-a noua editii a Festivalului International de Teatru Independent UNDERCLOUD. S-au acordat cinci premii la cinci categorii si cinci premii speciale.

Citeste