Now Reading
Analiza vocationala: cum sa-ti gasesti sensul in munca

Analiza vocationala: cum sa-ti gasesti sensul in munca

Revista Psychologies

Sa gasesti un loc de munca ce iti poate hrani sufletul si care poate satisface si latura pragmatica este o sarcina adesea provocatoare. Iata cateva repere in acest sens.

 

Mai mult decat un job

Cei mai multi dintre noi isi doresc un loc de munca si o cariera care sa reprezinte mai mult decat o modalitate de a castiga bani.

Oamenii vor si au nevoie ca munca lor sa aiba insemnatate, adica sa simta ca ceea ce fac are un scop precis, este in armonie cu viata lor si ca prin ceea ce fac contribuie la bunastarea oamenilor, implicit si a lor. 

Dar ce se intampla cand scopul lipseste? Cand placerea de a merge la munca devine o povara zilnica, greu de suportat, iar biroul capata austeritatea unei celule?

Lipsa satisfactiilor si implinirilor profesionale vor conduce inevitabil la un conflict interior.

 

Gasirea scopului

La capatul unui drum, mai ales cand noi suntem cei care alegem sa incheiem un capitol, inceputul nu se intrevede atat de clar pe cat ne-am inchipui.

Momentul de luciditate la care aspiram cu totii, momentul de claritate in care scopul ni se dezvaluie in fata ochilor are nevoie sa fie abordat in sensul unei intelegeri si constientizari profunde a starii de fapt.

Cand fostul loc de munca nu te mai multumea sub nici un aspect, iar toate posibilitatile par sa se desfasoare acum inaintea ochilor, alegerea devine parca si mai dificila.

Pentru cei aflati la o rascruce in cariera lor, preocupati sa-si dedice viitorul unor preocupari profesionale croite dupa sufletul si abilitatile lor, analiza vocationala poate fi o solutie.

 

Analiza vocationala

Sesiunea de analiza vocationala porneste de la o analiza numerologica, doar ca in acest caz se insista pe identificarea informatiilor care contureaza tabloul abilitatilor, al talentelor native, dar totodata si ale celor pe care avem nevoie sa le maiestrim in aceasta viata.

Fiecare dintre noi se naste cu anumite abilitati si usurinte in a face anumite lucruri, in timp ce altelte au nevoie sa fie perfectionate, pentru a ne putea implini scopul.

Uneori, tocmai deprinderile cu care nu ne simtim confortabil, pentru ca nu ne sunt la indemana, sunt cele care au nevoie sa se regaseasca in job-urile noastre.

Astfel, reusim sa aducem impliniri, satisfactii, bucurii, reusita sociala si profesionala in viata noastra, adica sa ne aflam pe calea noastra.

 

Secretul din cifre

Data nasterii noastre este un cod care pe masura ce se reveleaza aduce un plus de intelegere asupra acelor ocupatii in care ne putem regasi si unde ne putem manifesta maxim potentialul nativ.

Acest tip de analiza reprezinta o sursa de informatii care clarifica profesiile ce ne favorizeaza si care ne potenteaza in ceea ce avem de realizat.

 

Gasirea drumului personal

Analiza vocationala poate ajuta la identificarea postului potrivit in cadrul unei companii si a pozitiilor cu randament maxim pentru fiecare dintre noi.

De exemplu, un tip expansiv, extrovert, cu fler pentru comunicare si relatii sociale nu va avea un viitor fericit intre patru pereti, intr-un birou.

Acest tip de informatii pot ajuta foarte mult si companiile de recrutare in a identifica omul potrivit la locul potrivit. Pasiunea este mult mai mult decat un simplu substantiv comun.

Este acea parte din noi care ne ajuta sa mergem inainte, care ne tine in prezent si care ne insufleteste cum nimic altceva nu reuseste la fel de bine.

Doar cand ne implicam cu pasiune, indiferent de circumstante, primim inapoi pe masura si aducem implinire vietii noastre.

 

De Doina Enache, Holistic Development Coach, fondator Upperself

www.upperself.ro

Foto: 123rf.com

 

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!