Now Reading
Festivalul de Film Evreiesc a ajuns la a 12-a ediție

Festivalul de Film Evreiesc a ajuns la a 12-a ediție

Avatar photo
festivalul-de-film-evreiesc-a-ajuns-la-a-12-a-editie

Toamna bucureșteană este bogată în evenimente. Pe 15 noiembrie începe a 12-a ediție a Festivalului de Film Evreiesc, manifestare care promite nu doar filme de excepție, ci și evenimente conexe atrăgătoare.

Psychologies: Festivalul de Film Evreiesc a ajuns anul acesta la a 12-a ediție. Care au fost începuturile acestui festival, cum s-a concretizat și care au fost gândurile cu care ați pornit pe acest drum?

Dan Schlanger: 12 ediții… nici mie nu-mi vine să cred că am ajuns deja aici. Eu am primit acum 5 ani de la predecesorii mei, aflați la conducerea Festivalului, un eveniment cu o reputație solidă, cu un renume bun și cu un public – nu foarte mare – dar fidel.

Primul meu gând – care mă urmărește de atunci fără întrerupere – este încercarea de a deschide cât mai mult porțile festivalului spre un public tânăr, doritor de cultură, și poate de ceva mai mult: să treacă împreună cu noi, o punte de cunoaștere spre ceva mai puțin cunoscut, ceva care există aici de sute de ani și, cred eu, va continua să existe peste alte sute de ani: cultura evreiască.

Ca director al festivalului, participați direct la alegerea filmelor ce vor fi prezentate publicului. Care sunt criteriile de selecție?

D. S.: Alegerea filmelor este un proces destul de îndelungat și minuțios. După cum probabil știți, Bucharest Jewish Film Festival face parte dintr-o rețea de peste 190 de Festivaluri cu același nume – Jewish Film Festival – singura diferență fiind făcută doar de numele orașului gazdă, ceea ce ne oferă acces la programele făcute de colegii noștri din întreaga lume. În același timp, încerc și eu, tot timpul anului să fiu cu mâna pe „pulsul cinematografic” și să fiu la curent cu cele mai noi și interesante producții de film ale căror drepturi aș putea să le achiziționez pentru Festivalul nostru. Fac o listă de preferințe și apoi… intervine bugetul: ne permitem sau nu ceea ce ne dorim și ar răspunde standardelor noastre. Filmul nu este o artă ieftină, iar un festival va fi cu atât mai interesant și mai atractiv cu cât bugetul său va fi mai mare și își va putea permite să aducă filme mai noi și mai scumpe. Pe scurt… un fel de slalom între dorința de a prezenta tot ce e mai nou și mai bun și… puterea financiară a Festivalului.

Există o temă care subîntinde festivalul, o idee care coagulează în jurul ei toate filmele?

D. S.: Acest festival se numește „Festivalul de Film EVREIESC”, deoarece liantul său este cultura evreiască cu tot ce înseamnă ea. Din ce în ce mai mult ne transformăm într-un festival de artă evreiască, nu numai de film, o fereastră prin care doritorul de cultură și cunoaștere poate privi și descoperi sufletul evreiesc.

Aveți un film preferat în acest an, o poveste care v-a atins în mod deosebit?

D. S.: Răspunsul la această întrebare cred că e cel mai ușor de dat. N-am făcut nici un fel de concesii în alegerea proiectelor din acest an și cu mândrie pot răspunde printr-un singur cuvânt: TOATE. Da, fiecare eveniment din acest festival m-a atras și m-a atins în mod deosebit.

Cum a început dragostea dvs. pentru filme?

D. S.: Într-un fel, festivalul din acest an reprezintă pentru mine o închidere a unui ciclu, a unui cerc creativ. În anul 1974 am văzut – bineînțeles pe ascuns în acei ani – filmul „Scripcarul pe Acoperiș” cu Haim Topol în rolul principal – unul de cele 3 filme care m-au făcut să fiu ceea ce sunt astăzi (celelalte două sunt Cabaret și All That Jazz). În acest an prezint în festival povestea faimosului film din 1974 (the making of), respectiv „Călătoria Scripcarului spre Marele Ecran”, deci mă întorc la prima mea dragoste!

Ce alte manifestări conexe promite festivalul în acest an?

D. S.: Unul dintre cele mai importante evenimente din acest an este concertul de la „Offenbach la Bernstein – o călătorie de 100 de ani”, rezultat al parteneriatului nostru cu Opera Națională București. Avându-l la pupitrul dirijoral pe Maestrul Daniel Jinga, concertul reunește pe câțiva dintre cei mai valoroși cântăreți și instrumentiști ai Operei bucureștene într-un spectacol înaltă ținută artistică.

Mai avem și spectacolul din cadrul Galei de Deschidere a Festivalului, care va fi susținut de Ansamblul Muzical ‘Anton Pann’.

De asemenea, în program se regăsesc și 3 conferințe. Prima, „Filme cu tematică evreiască în Arhiva Națională de Filme”, se va desfășura vineri, 18 noiembrie, online pe www.bjff.ro.

Următoarele două conferințe vor fi sâmbătă, la Jewish Community Center – JCC: „Holocaustul și cel de al Doilea Război Mondial în filmul documentar”, in prezenta co-regizorului Adrian Cioflâncă, cât și „Amintiri de pe Frontul de Est” sustinuta tot de istoricul Adrian Cioflâncă.

Unde găsesc doritorii informații despre filme și despre manifestările care fac parte din festival?

D. S.: Toate informațiile despre festival se găsesc pe:

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top