Now Reading
Ai cu adevarat pielea sensibila?

Ai cu adevarat pielea sensibila?

Revista Psychologies

piele sensibila

Multe persoane sunt convinse ca au o piele dificila. Adevar sau doar o impresie falsa? Cum, uneori, suntem tentati sa ne punem singuri diagnostice, l-am invitat pe Sebastian Pop, medic specialist dermatolog, sa ne explice diferentele dintre o piele sensibila si una alergica si cum sa ingrijim un asemenea tip de piele.

Prin ce se caracterizeaza o piele sensibila, care ii sunt cauzele si ce ne recomandati?
Sebastian Pop: Pielea sensibila este mai mult o conditie a pielii decat un tip de piele in sine, asadar, sensibilitatea poate caracteriza atat o piele normala, cat si una uscata sau uleioasa (de tip seboreic). Reactivitatea crescuta la anumite conditii de mediu, la di­fe­rite cosmetice ce contin alcool, co­loranti sintetici sau parfumuri arti­ficiale sunt indicii in acest sens. De aceea, adesea, pielea are nevoie de o ingrijire speciala.

Pentru ritualul zilnic, este recomandabil sa fo­losim produse cat mai delicate, care sa nu afecteze bariera naturala a pielii, cu un PH cat mai apropiat de al acesteia (5,5), care sa nu o des­hidrateze in exces si sa-i creas­ca iritabilitatea. Se recomanda evitarea colorantilor si a prepara­telor ce contin multe parfumuri. Ideal ar fi sa alegem produse cat mai naturale, care au in componenta uleiuri esentiale pentru hidratare.

Dar pielea alergica?
–  Pielea alergica este o conditie care poate aparea din cauza unei predispozitii alergice/atopice. La nivelul pielii au loc reactii de aparare impotriva factorilor de mediu daunatori. Uneori, la persoanele cu o predispozitie alergica, pielea reactio­neaza foarte puternic, eronat, la anumite elemente externe. Asa apare roseata, iar cand aceste reactii sunt cronice se poate chiar deteriora structura pielii.

O vizita la dermatolog este necesara pentru a stabili un ritual zilnic co­respunzator de curatare si hidra­tare, cu produse care sa irite cat mai putin pielea si sa nu contina alergeni, generatori de noi reactii.

In cazuri mai grave, se recomada adoptarea unui ritual de ingrijire adecvat si tratamentul medical.

Cand discutam despre pielea fetei si a corpului exista diferente intre ele?
–  Pentru ca pielea noastra este un singur organ, nu se face o distinctie intre pielea fetei si cea a corpului. Insa, structural, exista mari diferente intre pielea fetei, pielea de pe palme si cea de pe trunchi. Difera grosimea, numarul de glande, numarul de celule, care sunt de tipuri variate.

Tesutul subcutanat, care influenteaza in foarte mare masura elasticitatea pielii, are anumite ca­racteristici in functie de zona. Poate cel mai important aspect de care trebuie sa tinem cont in ceea ce priveste pielea feteii, este permanenta expunere la radiatiile UV, la vant, la frig.

De aceea, pielea fetei are nevoie de atentie si ingrijire mai speciala decat restul tegumentului. Curatarea se face cu produse cat mai delicate, hidratarea trebuie sa fie foarte corecta si adaptata la ne­voile pielii. Daca fata este mai uscata si sensibila, este recomandata o crema intens hidra­tanta sau un unguent. Iar pentru corp putem folosi un lapte sau o lo­tiune de corp pentru piele normala sau uscata, in functie de caracteristicile pielii.

Sebastian Pop, medic specialist dermatolog

 

Sebastian Pop,
medic specialist dermatolog

 Foto: Guliver/Getty Images

Citeste continuarea in revista Psychologies, editia lunii septembrie.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top