Nu te mai victimiza

Totul s-a schimbat cand intr-o seara ploioasa, plimbandu-ne prin centru, un incident banal a declansat dis­cutia de care ne ferisem atat de mult. Am fost stropite, am­bele, din cap pana in picioare de o masina, dar ea a subliniat ca «un roman» a fost vinovat. Am fost surprin­sa sa constat cat resentiment se adunase si din partea mea atunci cand i-am explicat furioasa ca proasta cres­tere nu tine de etnie sau limba. Am plonjat abrupt in tema si ne-am spus tot ceea ce gandeam.

Dialogul ne-a facut pe fiecare sa nu ne mai sim­tim drept victime care tolereaza prezenta unui element negativ. Am desco­perit, ambele, ca punctele noastre de vedere nu erau chiar neintemeiate si am inceput sa intelegem si viziunile.“

Seductia ideii de victima

Ramona Covrig, psihoterapeut adlerian, avertizeaza asupra faptului ca anumite persoane cauta in mod special postura de victima. „Psihoterapia adleriana considera ca persoanele care isi atribuie stilul de tip victima si-au dezvoltat acest fel de a fi inca din copilarie, avand convingeri despre lume si ceilalti de tipul: «lumea este un loc in care poti fi abuzat», «ceilalti profita de mine», «viata este nedreapta cu mine», «viata este imprevizibila si lucruri rele se pot intampla la tot pasul».

Cand cineva se conduce pe dupa astfel de convingeri (o convingere este ceea ce reprezinta bratul pentru corpul uman; nu te poti dispensa de el/iti foloseste), va incerca in viata sa de adult sa isi dovedeasca – folo­sindu-se pe sine pentru acest experiment – ca are dreptate cand gandeste asa, punandu-se in mod neconstientizat (alteori cu buna stiinta) in situatii dificile sau nedrepte, dovedindu-si ca, de fapt, concluziile sale despre viata si oameni sunt adevarate si ca el/ea a avut dreptate. Asa se face ca el/ea isi confirma si reconfirma micimea sa in aceasta lume.“

Care este, in final, alternativa pentru renuntarea la eticheta de victima?

Ramona Covrig subliniaza sa sunt esentiale „evaluarea consecintelor ideilor si actiunilor, corectarea ideilor gresite in legatura cu sine si cu altii, generarea alternativelor, stimu­larea miscarii catre noi directii. Este necesar apelul la re­zervele de sentimente pozitive ale persoanei-victima pen­­tru a promova cooperarea, extinderea sentimentului de egalitate si empatiei. Scopul terapeutic este ga­sirea u­nei directii noi, deschiderea unui nou orizont.“

Distinctia victima si martir:
Psihologul Ramona Covrig: „Profesorul Harold Mosak spune ca diferenta dintre victima si martir consta in faptul ca, in timp ce martirul moare pentru o cauza, victima moare pur si simplu.

Tipul martirului isi sustine cauza in fata opozantilor asumandu-si eventuala suferinta personala. Martirul si-o accepta intr-un fel si o transforma intr-un act de iubire suprema fata de oameni sau fata de Dumnezeu. Martirii sunt foarte responsabili in privinta familiei si a prietenilor. Stima lor se sine creste nu numai prin ceea ce fac sau sunt, ci si spunand tuturor acelora ce doresc sa asculte, ce sacrificiu a fost facut pentru ca acele fapte sa poata avea loc. Aprecierea pentru implinirea sarcinii nu este suficienta ca recompensa, ei trebuie sa-si verse ultima picatura de energie sau de bunatate pentru ceilalti.”

Editare de Irina-Gabriela Buda
Foto: dreamstime.com

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2
loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cum ne afectează la maturitate traumele din copilărie
Cum ne afectează la maturitate traumele din copilărie

Traumele din copilărie ne ghidează deseori viața adultă mai mult decât suntem în stare să recunoaștem. Rănile nevindecate și suferințele îngropate pot fi reale piedici în calea atingerii potențialului nostru real. Pentru că, în interior, vom purta mereu un copil vulnerabil, trist, neîncrezător. Psihologul Andra Zaharia ne spune cum să depășim o copilărie tristă și cum să alegem corect drumul spre vindecare.

Citeste
De ce insistăm să păstrăm aparențele și cât de rău ne face asta
De ce insistăm să păstrăm aparențele și cât de rău ne face asta

Unii oameni țin mortiș să păstreze aparențele, chiar dacă asta riscă să le afecteze foarte serios viața. Nu își conștientizează problemele sau le bagă sub preș… Cum ajungem aici și ce e de făcut?

Citeste
Vrei să-ți îmbunătățești stima de sine? Iată ce să faci
Vrei să-ți îmbunătățești stima de sine? Iată ce să faci

Cu toții ar trebui să ne creștem stima de sine pentru că o atitudine corectă ne ajută să obținem mai ușor ceea ce ne dorim și să fim în armonie cu noi înșine. Iată ce putem face.

Citeste
3 simptome de ADHD care îți creează probleme
3 simptome de ADHD care îți creează probleme

Mulți dintre noi nu știm că avem ADHD, gândindu-ne că așa suntem noi, mai agitați. Iată câteva simptome ale acestei tulburări pe care le putem identifica la noi sau cei apropiați.

Citeste
5 informații personale care ar trebui să rămână secrete
5 informații personale care ar trebui să rămână secrete

Cu toții avem secrete. Iar cea mai mare greșeală este să ne așteptăm ca alții să ni le păstreze. Iată câteva informații pe care nu trebuie să le împărtășim. Pentru o viață liniștită.

Citeste
Ce ascunde hoarding-ul sau acumularea de obiecte
Ce ascunde hoarding-ul sau acumularea de obiecte

Poate ai văzut filme sau documentare despre oameni cu casele ticsite de obiecte, pe care nu sunt dispuși să le arunce, deși sunt inutile și ocupă aproape toată locuința. Fenomenul este extrem de serios și nu doar ceva ce vezi la televizor. Detalii de la psihologul Roxana Arion.

Citeste