Now Reading
(P) Performanta feminina intr-un domeniu dominat de barbati

(P) Performanta feminina intr-un domeniu dominat de barbati

Revista Psychologies

Catalina Dinu, un tanar manager din cadrul Microsoft Romania, este exemplul perfect pentru femeile care fac performante in IT, un domeniu dominat de barbati.

Catalina Dinu, 31 de ani, lucreaza de opt ani la Microsoft Romania, dupa ce, la inceputul carierei nu stia ca poate sa copieze un document cu ajutorul combinatiilor de taste CTRL plus C si CTRL plus V. A absolvit Facultatea de Limbi si Literaturi Straine din cadrul Universitatii Bucuresti, sectia engleza-spaniola, dar tot parcursul sau profesional de pana acum este legat de tehnologie. Conduce, din pozitia de support engineering manager, o echipa de 25 de ingineri de suport si i-ar placea sa-l intalneasca pe Bill Gates, fondatorul Microsoft si unul dintre oamenii pe care ii admira cel mai mult.

eJobs: Ce presupune jobul tau?

Catalina Dinu: Ca support engineering manager sunt managerul unei echipe de ingineri de suport. Sunt 25 de oameni in echipa pe care o conduc si fiecare dintre ei ofera suport pe diverse produse software. Echipa se afla in Romania, dar noi deservim clienti din Franta.

eJobs : Esti mai mult un manager tehnic sau un manager „de oameni”?

Catalina Dinu: Inginerii pe care ii coordonez ofera suport pe sase tehnologii si mi-ar fi greu sa cunosc sase tehnologii. Totusi, cunosc cate putin din specificatiile fiecarei tehnologii, dar acopar mai mult lucrurile ce tin de dezvoltarea profesionala a oamenilor.

De exemplu, eu sunt cea care angajeaza oameni in echipa mea. Nu ma astept sa gasesc tot timpul candidati seniori din punct de vedere al nivelului de expertiza tehnica, dar evaluez mereu potentialul oamenilor. Dupa ce acestia ajung in organizatie, ma ocup de dezvoltarea lor profesionala. Ma asigur ca aceasta perioada de inceput este acoperita din punct de vedere tehnic, ii ofer omului nou sosit un mentor si discutam un plan de dezvoltare pe care trebuie sa-l urmeze.

De asemenea, eu trebuie sa ma asigur ca oamenii din echipa mea beneficiaza de toate resursele pentru a ajunge la nivelul de cariera pe care doresc sa-l atinga.

eJobs: Ca manager, esti apropiata de oameni sau preferi sa folosesti un stil autoritar?

Catalina Dinu: Mie imi place sa fiu apropiata de oamenii din echipa mea. Multi dintre colegii mei imi spun ca ma percep ca pe o colega si nu ca pe un manager.

eJobs: Cum ai ajuns sa lucrezi in IT?

Catalina Dinu: Limbile straine m-au ajutat sa imi gasesc un job in IT. Cand eram la master, am vazut, intr-o revista studenteasca, un anunt de angajare pentru un job intr-un help desk. La acel job m-a atras faptul ca puteam sa folosesc limbile straine pe care le stiam, chiar daca erau si cerinte minime pe zona de IT. Cand am ajuns in acel help desk eram atat de incepatoare in ceea ce priveste partea tehnica, incat nu stiam ca poti sa faci „copy” si „paste” cu ajutorul combinatiilor de taste CTRL plus C si CTRL plus V. Dar am invatat continuu si, la un moment dat, am simtit ca este momentul sa fac o schimbare. Si asa am candidat pentru un job la Microsoft.

In aplicatia mea, am scris ca vreau sa ajung la Microsoft pentru ca imi doresc un <<next step>> (pas inainte – trad.) in cariera. La unul dintre interviurile de angajare, cand cei de la Microsoft m-au intrebat de ce vreau un <<next step>> in cariera, le-am raspuns ca doresc sa ajung la acel nivel de cunostinte tehnice care sa imi permita sa controlez o aplicatie din cheile de registru si nu neaparat din interfata.  Si, in timp, am reusit sa fac lucrul acesta.

Din momentul in care m-am angajat in acel help desk, tehnologia a inceput sa mi se para fascinanta. Eu avusesem destul de tarziu contact cu tehnologia. Dar, cu timpul, a devenit din ce in ce mai interesant cum se leaga un lucru de altul in tehnologie.

eJobs: Cum a fost mutarea de la un help desk la Microsoft?

Catalina Dinu: A fost o schimbare majora in cariera mea. In help desk urmaream un set strict si limitat de pasi si, daca problema nu era rezolvata, acolo se termina partea mea. Pe cand aici, la Microsoft, intram mult mai mult in profunzimea problemelor, eram responsabila de un caz, de gestionarea problemei clientului, de la inceput si pana la sfarsit.

eJobs: Ti-a fost greu sa te impui ca femeie in IT, un domeniu dominat de barbati?

Catalina Dinu: Deloc. La jobul pe care l-am avut inainte de Microsoft am fost, la un moment dat, singura fata din echipa. Si nu am simtit ca am vreo problema in a ma integra. La fel s-a intamplat si la Microsoft, in sensul ca nu am avut o problema de integrare.

 

Catalina Dinu, o femeie puternica, intr-un domeniu domeniu dominat de barbati.

eJobs: Ce particularitati au femeile si barbatii din Microsoft Romania?

Catalina Dinu: Nu as putea spune ca exista diferente intre barbatii si femeile din Microsoft.

eJobs: Marile companii de IT din intreaga lume au fost infiintate de barbati, iar exemplul cel mai bun este chiar Microsoft. De ce crezi ca nu avem in IT si femei care sa fi reusit sa construiasca o companie foarte mare, precum Microsoft, de exemplu?

Catalina Dinu: Cred ca femeile din IT sunt la fel de creative ca barbatii din IT. Dar poate ca femeile din IT nu au curajul pe care il au barbatii cand vine vorba de asumarea unui risc.

eJobs: Te-ai gandit vreodata la posibilitatea de a deveni antreprenor?

Catalina Dinu: Da. M-am gandit. As vrea sa-mi deschid o gradinita particulara. Asta este ceea ce mi-as dori. In momentul in care o sa ajung la apogeul profesional in IT, poate ca o sa ies din domeniu si o sa ma ocup de o chestie de genul asta. Ca sa fac pasul acesta imi trebuie bani, relatii si alte resurse pe care nu cred ca le am, deocamdata.

eJobs: Ce planuri profesionale ai?

Catalina Dinu: De cand sunt la Microsoft am progresat constant. Si mai am foarte multe lucruri de facut, atat cu mine, cat si cu echipa mea. Personal, imi doresc sa ma indrept mai mult catre zona de business. Acum sunt mai mult un people manager.

eJobs: Pe profilul tau realizat pe reteaua de socializare profesionala LinkedIn scrie ca il admiri pe Bill Gates. Ce i-ai spune daca l-ai intalni?

Catalina Dinu: In primul rand, cred ca mi-ar tremura foarte tare picioarele. In al doilea rand, i-as spune ca il admir foarte tare din punct de vedere al prioritatilor pe care inteleg eu ca si le-a setat. El a fost concentrat foarte mult timp pe partea profesionala. A creat compania Microsoft, a dus-o acolo unde a dorit sa fie, apoi s-a retras si se ocupa de ceea ce cred eu ca este acum prioritar pentru el, adica actele caritabile. Daca l-as intalni, l-as intreba daca i-a fost greu sa lase Microsoft pe mana altcuiva.

eJobs: Ce pasiuni ai?

Catalina Dinu: In afara biroului sunt o tipa obisnuita. Imi place la nebunie sa gatesc si chiar m-am inscris la niste cursuri de gatit, care o sa inceapa in mai. Gatesc orice, de la mancaruri traditionale romanesti, pana la lucruri sofisticate din bucataria internationala si chiar dulciuri. In afara de gatit, imi mai place sa pictez. Am inceput acum vreo trei ani, urmarind niste sabloane, cu niste chestii foarte simple. Pictura ma relaxeaza foarte mult.

 

 

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!